Manifest tegen consumentenvuurwerk sterk in de lift

Lasershows kunnen een goed alternatief voor vuurwerk zijn.
Foto: Wikipedia / Grand-Duc

Het aantal mensen dat het Vuurwerkmanifest voor een verbod op consumentenvuurwerk heeft ondertekend is flink opgelopen voorafgaand en na de laatste jaarwisseling. Inmiddels hebben 1700 organisaties en 78.000 particulieren hun handtekening gezet. Vorige maand waren dat nog 1400 organisaties en 66.000 individuen.

De afgelopen maand sloten grote organisaties als Achmea en de Dierenbescherming die aan, en die riepen hun achterban op om hetzelfde te doen. Ook het grote aantal vuurwerkongelukken tijdens de afgelopen jaarwisseling heeft mensen over de streep getrokken. Onder de ondertekenaars van het manifest zijn oog-, kinder-, en jeugdartsen, politici, dierenartsen, de Vogelbescherming, maneges, hondentrimsalons en eigenaren van huisdieren.

Ook in Zaanstad op de agenda

De opstellers van het manifest pleiten voor alleen nog professionele vuurwerkshows en een verbod op consumentenvuurwerk. Dat is ook de grote wens van de fractie van de Partij voor de Dieren in Zaanstad. De gemeenteraad gaat er dit kwartaal al over praten naar aanleiding van een motie van fractievoorzitter Judit Raa. Het Vuurwerkmanifest werd in 2014 in het leven geroepen.

Reacties