Een ton voor stimulering werkgelegenheid, wat leverde dat op?

Foto: Pixabay

Wat heeft een gemeentelijke investering van een ton in het vergroten van de werkgelegenheid in vier jaar tijd concreet opgeleverd? Dat wil Democratisch Zaanstad aan de weet komen via schriftelijke vragen aan het college, die ook een vrij schimmige samenwerking tussen ondernemers en het college aan het licht brengen.

De 100.000 euro extra die via de begroting 2015-2018 werd vrijgemaakt voor meer banen was onder meer bestemd voor extra capaciteit om voeling te kunnen houden met wat er speelde in Zaanstad en voor actief contact met organisaties en samenwerkingsverbanden als De Corner, de Maatschappij, Clipper en de Ondernemersdag. Een deel ging op aan lidmaatschappen, van Amsterdam Inbusiness (15.000 euro), Amsterdam Airport Area (12.500) en Amports (20.000 euro). DZ vraagt zich af wat die lidmaatschappen met een prijskaartje van in totaal 47.500 euro Zaanstad voor voordelen gebracht hebben.

Clipper Overleg

Op de website van het Zaanse bedrijf Erdi vond DZ een verwijzing naar een mede door het college opgerichte denktank waarvan de partij nog nooit gehoord had: het Clipper Overleg. Beschreven als ‘een maatschappelijk denktank die samen met burgemeester & wethouders is opgezet om alle maatschappelijke gelederen van de samenleving bij elkaar te brengen en met elkaar van gedachten te wisselen over maatschappelijk relevante vraagstukken. Erdi levert de voorzitter van het Clipper Overleg. Daarnaast neemt Erdi deel aan veel commissies en werkgroepen, samen met de gemeente, over specifieke onderwerpen als onderwijs, social return, industrie, streekmarketing, etcetera.’

Uitleg gevraagd

‘De gemeenteraad is tot nu toe niet geïnformeerd over het bestaan van een dergelijk overleg waarvan het college zelf medeoprichter is,’ klaagt Democratisch Zaanstad en wil daarom nu wel eens horen wat dit voor een club is, wat de doelstelling is, wie eraan meedoen, wat de voorwaarden zijn om mee te mogen doen, wat er al bereikt is en welke initiatieven van de denktank de gemeenteraad de komende jaren tegemoet kan zien.

ZON opgeheven

En dan is er de opheffing van het Zaans Ondernemers Netwerk (kortweg ZON) per 1 januari van dit jaar. Democratisch Zaanstad vermoedt een verband met het afblazen door de gemeenteraad van een Zaans Ondernemersfonds, in oktober 2016. Voorvechter van dat fonds Ton Komen was betrokken bij het ZON, voorzitter van de Stichting Parkmanagement Zaanstreek, voorzitter van Stad aan de Zaan, voorzitter van de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner en ook actief bij het opzetten van het Clipper Overleg.

Functievermenging

DZ kan zich niet aan de indruk onttrekken dat gepoogd is om het Ondernemersfonds erdoor te drukken, hoewel de gemeenteraad hier het laatste woord in had. In meerdere publicaties werd gedaan alsof dat fonds al een feit was, terwijl het besluit nog moest vallen. Trekkers van het fonds waren het ZON, de Stichting Parkmanagement Zaanstreek, de grote bedrijventerreinverenigingen Zaandelta, BVNM en BIA, de winkeliersvereniging SBZ en businessclub The Corner. De functievermenging van Komen in verschillende van deze organisaties vindt DZ sowieso onwenselijk.

Verband?

Officieel kwam er een einde aan het ZON wegens ‘een dalend aantal collectieve leden en een gebrek aan draagkracht vanuit de achterban’. Maar voor DZ lijkt het erop dat er een verband is tussen het Ondernemersfonds en het opheffen van het ZON. En dan: welke rol zou het ZON eigenlijk vervullen als het Ondernemersfonds niet door de gemeenteraad zou zijn afgewezen?

Wat is een Ondernemersfonds?

Een Ondernemersfonds is een rekening voor de behartiging en de financiering van de gezamenlijke belangen van de ondernemers op lokaal niveau. Het wordt gevoed met een subsidie uit de algemene middelen van de gemeente, die door de ondernemers wordt gecompenseerd via een verhoging van de OZB voor niet-woningen met het een bedrag gelijk aan de subsidie. De ondernemers investeren zo in zichzelf. Het zou in Zaanstad gaan om een verhoging van 70 euro per jaar per 1000 euro WOZ-waarde. In eerste instantie zou het fonds drie jaar functioneren, waarna een evaluatie de waarde aan moest tonen. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen