Zo’n 160 bestuurders stranden dagelijks voor de pollers in Zaandam

Foto: Pixabay

Zo’n 160 automobilisten per dag komen tot stilstand voor de pollers in het centrum van Zaanstad. Zouden die beweegbare palen er niet staan om ze effectief tegen te houden, dan zouden ze allemaal waarschijnlijk doorrijden en als dat op camerabeelden werd vastgelegd een boete op de mat krijgen.

Dat schrijft het college in antwoord op vragen van Democratisch Zaanstad. De pollers hebben zich bewezen als middel om verkeer te weren uit straten waar de gemeente dat op bepaalde momenten van de dag niet wil hebben. Alternatieven zijn veel minder effectief om dat doel te bereiken. Ook Denk liet onlangs weten het te hebben gehad met de paaltjes, maar het college blijft enthousiast.

Negen schadegevallen

Sinds de plaatsing van de pollers is negen keer schade ontstaan aan voertuigen die er onzacht mee in aanraking kwamen. De beweegbare paal in de Czaar Peterstraat was vijf keer de boosdoener en in alle gevallen ging het om personenwagens. Op de Beatrixbrug ging het vier keer mis: een fietser reed tegen een meldzuil aan, één politieauto en één bus reden tegen de poller aan en in één geval was niet te achterhalen wat er precies tegen de paal was aangereden.

Menselijke fouten

Bij alle bekende incidenten was sprake van een menselijke (inschattings)fout, schrijft het college. Er zijn volgens B & W nog geen ‘tendensen in soorten inschattingsfouten’ zichtbaar. Mocht daar in de toekomst wel lijn in lijken te komen, dan zal gericht worden gezocht naar oplossingen. Er is geen sprake van dat de pollers verdwijnen. De voordelen wegen nog steeds op tegen de nadelen.

Het laatste incident met een lijnbus was ook volgens Connexxion te wijten aan een fout van de chauffeur, die een rood licht negeerde. Alle schade aan zowel voertuigen als de poller wordt betaald door de verzekering van de veroorzaker van de aanrijding, schrijven B & W. Alleen in het geval van de onbekend gebleven brokkenpiloot dus niet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen