Denk valt DZ bij in kruistocht tegen Zaandamse pollers

Foto: Twitter

Denk Zaanstad is de pollers en de ongelukken die deze meebrengen zat!’ zo begint de fractie schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van het laaste ongeluk met zo’n verkeerswerend, beweegbaar paaltje in het centrum van Zaandam. Omdat ‘de veiligheid van Zaankanters zwaarder weegt dan het milieu’, moeten ze volgens Denk op z’n minst anders worden afgesteld.

De laatste keer dat het mis ging was afgelopen week, toen een lijnbus zwaar beschadigd werd door een omhoog komende poller. Vervoerder Connexxion liet later weten dat dit incident te wijten was geweest aan een fout van de chauffeur. Ook DZ heeft er opnieuw vragen over gesteld.

Oranje fase van drie seconden

Op eerderde vragen van Democratisch Zaanstad kwam het college met de volgende uitleg over de werking van de pollers, die nu door Denk geciteerd wordt: ‘Het toegelaten voertuig krijgt groen licht en rijdt over de omlaag gezakte poller heen. Nadat het voertuig gepasseerd is springt het licht op oranje, de oranje fase duurt drie seconden. Na de oranje fase springt het licht op rood, waarbij de paal (inclusief verlichte rode ring) omhoog komt.’ En dat is een veel te korte oranje fase, aldus Denk.

‘Alleen negatieve gevoelens’

Raadslid Elif Hotaman wil nu weten of er na het ongeval met de lijnbus maatregelen worden genomen en hoeveel kosten de gemeente inmiddels heeft gehad aan de pollers en de consequenties van onregelmatigheden. Volgens Denk roepen de paaltjes alleen maar negatieve gevoelens op onder bevolking. Of hebben B & W daar een ander beeld bij?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen