Alleen boetes voor op heterdaad betrapte pollernegeerders

De poller in de  Czaar Peterstraat.
De poller in de Czaar Peterstraat.
Foto: Google Street View

Camerabeelden zijn volgens het Openbaar Ministerie overbodig om boetes uit te delen aan eigenaren van gemotoriseerde voertuigen die tussen 12:00 en 18:00 uur door het centrum van Zaandam rijden, omdat de gemeente ook al pollers heeft geplaatst. Er is nu door Zaanstad voor gekozen om alleen mensen te beboeten die op heterdaad zijn betrapt.

Dat laatste is inmiddels ook al 35 keer gebeurd, aldus een informatiebrief van het college aan de raad van de gemeente. Een jaar geleden zijn in de Peperstraat en de Czaar Peterstraat pollers in gebruik genomen om gemotoriseerd verkeer gedurende een groot deel van de dag en de koopavond te weren van de Beatrixbrug en een deel van de Czaar Peterstraat. Het winkelend publiek heeft hierdoor minder last van verkeerslawaai en uitlaatgassen.

Volgens tellingen is het aantal voertuigen dat nu richting het westen over de Beatrixbrug rijdt 75 procent lager dan een jaar geleden. Door de vermindering van autoverkeer op de Westzijde ten zuiden van de Stationsstraat is het fietsklimaat daar flink verbeterd, meent het college.

Connexxion

Aandachtspunten zijn de weigering van het OM om overtreders van het rijverbod te beboeten en voertuigen die vlak voor het verstrijken van de venstertijden voor de pollers wachten totdat ze door kunnen rijden. Dit verkeer staat stil op een plek waar het niet mag en hindert het busverkeer, zo heeft Connexxion laten weten. Er zal in het vervolg strenger tegen worden opgetreden.

Vrachtverkeer

Als laatste was er ook sprake van vrachtverkeer dat ‘vast’ kwam te zitten in het afgesloten gebied. Dat probleem is opgelost door trucks toe te staan het gebied uit te rijden door zich via de intercom te melden.

Poller alternatieve handhaver

Het college schrijft aan de gemeenteraad van bewoners en andere organisaties ‘positieve geluiden’ ontvangen, ‘waarbij er zelfs een voorzichtige roep klinkt om de pollers 24 uur per dag zeven dagen in de week in werking te laten zijn’. De poller functioneert feitelijk als een handhaver, die alleen voertuigen doorlaat die er doorheen mogen, zoals nood- en hulpdiensten, bussen en andere ontheffingshouders.

https://twitter.com/WimCarstens/status/871454498744651776

Het OM acht om die reden extra handhaving via camera’s niet nodig als de pollers in gebruik zijn en stelt dat de verzinkbare palen leiden tot een onduidelijke situatie als daarnaast wordt gehandhaafd met overzichtscamera’s. Het wil dan ook dat gekozen wordt tussen óf handhaving met behulp van de pollers óf aan de hand van de camera’s.

Eigen keuze

De gemeente Zaanstad is zelf bevoegd om te handhaven en kan vanuit die rol kiezen voor de combinatie van pollers en camera’s. Gezien de kritiek van het OM wordt echter (voorlopig) afgezien van het gebruik van de overzichtscamera’s om te handhaven. Ze worden wel als ondersteunende verkeerscamera’s ingezet, om na te gaan wanneer het verbod wordt genegeerd en zo handhaving gerichter in te kunnen zetten. De gemeente wil het OM er overigens wel van zien te overtuigen dat camerabeelden als basis voor boetes samen met de pollers voor een waterdicht systeem zorgen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen