Groen licht college voor veertien woningen tussen Westzijde en het water

Foto: Onno Vlaanderen Architect bna

Burgemeester en wethouders zijn bereid om het bestemmingsplan te wijzigen om een gebouw met veertien gasloze appartementen neer te kunnen zetten tussen de Zaan en Westzijde 114, de voormalige kantoorvilla van ABN Amro. Ontwikkelaar KPO zei begin dit jaar de ‘niet meer te redden’ villa te willen slopen, maar daar ging de gemeente niet mee akkoord.

In dat karakteristieke pand zijn na de restauratie en verbouwing negen appartementen voorzien. De latere aanbouwen aan de achter- en deels aan de zijkant van de villa worden wel gesloopt. Daardoor ontstaat ruimte op het achterterrein met een directe toegang vanaf de Westzijde richting de Zaan, waar de bewoners en bezoekers van het nieuwe woongebouw gebruik van kunnen maken. De woningen in dat vijf verdiepingen tellende nieuwe pand – van in totaal 18,5 meter hoog – krijgen een oppervlakte tussen 90 en 190 vierkante meter. Parkeren moet op het eigen terrein gebeuren.

Het nieuwe appartementengebouw vormt volgens het college ‘een herkenbare schakel’ in de afwisselende bebouwing langs de Zaan. De hoogte is afgestemd op die van de aangrenzende gebouwen. ‘De uitvoering in overwegend traditionele baksteenarchitectuur, met een rijke ornamentering, refereert aan de negentiende eeuwse pakhuizen en fabrieken aan de Zaan.’ Het geheel is ontworpen door Onno Vlaanderen Architect bna uit Huizen.

Aan beide kanten van de nieuwbouw zal ruimte overblijven voor het behoud van bestaande grote boomgroepen. Er worden in totaal 23 parkeerplaatsen aangelegd, waarvan vijftien beschikbaar zijn voor de appartementen en de overige voor de bewoners van de villa. Er komt ook een gemeenschappelijke, afgesloten berging voor 71 fietsen en er worden voor beide delen van het plan vijftien openbare fietsparkeerplaatsen aangelegd.

Inspraakprocedure

Nu het college akkoord is met de plannen voor het appartementengebouw – voor de villa is een aparte aanvraag ingediend – kan ook de inspraakprocedure van start gaan. Omwonenden reageerden vorig jaar met opluchting op de destijds getoonde ontwerpen, omdat er na jaren van verwaarlozing eindelijk iets gaat gebeuren met de villa en het achterliggende erf.

De villa aan de Westzijde nu.
De villa en het achtergelegen terrein van bovenaf gezien.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen