Erfpachtbeleid niet ter discussie zegt college: nieuwe variabelen bekend

Foto: Pixabay

De gemeente studeert nog steeds op het ‘ingewikkelde’ vonnis van de Haagse rechtbank over het lokale erfpachtbeleid, en dan met name op het deel ‘waar wordt geoordeeld dat de gemeente onvoldoende zorgvuldig heeft gehandeld’. Omdat het omzettingsbeleid zelf niet bekritiseerd is, heeft het college nu al wel de nieuwe parameters voor 2019 vastgesteld. Afkopen wordt weer duurder.

Deze inhoudelijke voortzetting van het beleid is volgens B & W zonder juridisch risico, omdat de rechtbank het beleid inhoudelijk heeft goedgekeurd. De koopsom voor het omzetten van het recht van erfpacht voor woningen wordt bepaald door parameters als de WOZ-waarde, de grondquote, de rente en de inflatie. Omdat de gemeente uitgaat van een marktconforme grondprijs moeten deze variabelen, die de markt volgen, jaarlijks worden bijgesteld.

Voor het bepalen van de koopsom gaat de gemeente uit van de actuele WOZ-waarde. De grondquote wordt bepaald op basis van het bouwjaar van de woning en is voor 2019 aldus vastgesteld:

  • jonger dan 2000 = 28 procent;
  • 1991-2000 = eveneens 28 procent;
  • 1981-1990 = 30 procent;
  • 1971-1980 = 32 procent;
  • 1961-1970 = 34 procent;
  • 1931-1960 = 35 procent;
  • ouder dan 1931 = 36 procent.

De depreciatie is een procent per jaar, te rekenen vanaf de begindatum van de erfpachtovereenkomst tot de datum van de omzetting. Wordt de erfpacht na beƫindiging door het verstrijken van de uitgifteduur verlengd, dan wordt de depreciatie vastgesteld op het maximale percentage van 40.

Andere variabelen

Voor het bepalen van het percentage voor het waardevast maken van de koopsom gaat de gemeente uit van het gemiddelde inflatiecijfer van de afgelopen tien jaar, namelijk 1,56 procent. Voor de contantewaardeberekening van de koopsommen gaat de gemeente uit van de gemeentelijke omslagrente van 2,5 procent. De grondwaarde mag niet lager dan 200 euro per vierkante meter of hoger dan 500 euro uitkomen. Voor erfpachters die de canon hebben afgekocht is, net als de afgelopen jaren, een tabel vastgesteld waarbij de koopsom voor de omzetting van het recht van erfpacht naar vol eigendom is gestandaardiseerd in een percentage van de WOZ-waarde.


Door de aanpassing van de parameters zullen de koopsommen voor de omzetting naar vol eigendom gemiddeld stijgen, met name door de stijging van de WOZ-waarde en de daling van de omslagrente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen