Volgend jaar subsidie voor dertien ‘bijzondere evenementen’

BouleVaart in Krommenie is een van de gesubsidieerde evenementen.
BouleVaart in Krommenie is een van de gesubsidieerde evenementen.
Foto: Facebook / BouleVaart

De gemeente subsidieert volgend jaar dertien ‘bijzondere evenementen’, te weten het Festival Industriecultuur Zaanstreek (IFIKZ), het Zaans Filmfestival, BouleVaart, de Fashion Challenge, Pinksterzaan, Optimist on Tour, Haltpop, de Zaanse Uitmarkt, het Monet Art Festival en het nieuwe evenement Jazz in de Winkel.

Zij krijgen alle een eenmalige subsidie. Slag om de Zaan, de kinderboekenmarkt en Hembrug Happening kregen eerder al de toezeggingen van geldelijke ondersteuning voor meedere jaren. In totaal is er 316.303 euro beschikbaar. De Zaanse Zomerfair, de Swim Challenge, MidzomerZaan en het nieuwe Wild West Wormerveer vallen buiten de boot.

‘Een mooie mix’

Volgens wethouder van Cultuur Sanna Munnikendam gaat het bij de gesubsidieerde evenementen, die samen zo’n 100.000 mensen moeten trekken, om ‘een mooie mix, goed verspreid over de stad, waarbij de Zaanstreek en Zaankanters steeds centraal staan’. De vaste waarden hebben hun meerwaarde volgens haar al bewezen en kunnen nu verder werken aan continuïteit en professionalisering. ‘Tegelijkertijd krijgt ook weer een nieuw initiatief een kans. Het aanbod is aantrekkelijk voor onze eigen inwoners en heeft tegelijk een uitstraling tot buiten de Zaanstreek.’

Alle subsidieverzoeken zijn door het Adviespanel evenementen beoordeeld aan de hand van criteria en een puntensysteem die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Zij keken onder andere naar het publieksbereik, de professionaliteit, de originaliteit en de binding met de Zaan of één van de vier hotspots (Zaanbocht, Zaanse Schans, Zaandam centrum en Hembrugterrein).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen