Jeugdhulp gaat voortaan altijd eerst uit van de goedkoopste oplossing

19 dec 2018, 18:43 Actueel
jeugd
Pixabay
De gemeente kondigt ‘stevige maatregelen’ aan om de specialistische jeugdhulp betaalbaar te houden . De ingreep gebeurt naar aanleiding van de forse kostenoverschrijding die dit jaar onontkoombaar is. ‘Dat is onacceptabel’, vindt wethouder Songü l Mutluer (PvdA) van Jeugdzorg.
Zaanstad koopt de specialistische jeugdhulp in samen met veertien regiogemeenten in Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland. Dit jaar wordt het beschikbare regionale budget overschreden met zo’n 35 miljoen euro. Voor Zaanstad komt de overschrijding uit op 8,5 à 9,5 miljoen euro. Het tekort zal voor het grootste deel betaald moeten worden door de gemeenten. Jeugdhulporganisaties hebben aangegeven amper een bijdrage te kunnen leveren. Het is een beeld dat in het hele land zichtbaar is.

Altijd eerst eenvoudige hulp

Mutluer wil beter gaan sturen op de manier waarop gezinnen en jeugdigen worden doorverwezen. Zo wordt straks altijd begonnen met eenvoudige hulp en daarna pas afgewogen of een duurdere vorm van hulpverlening of plaatsing in een instelling echt nodig is. ‘Daarnaast gaan we voor 2019 nieuwe tarieven afspreken met de jeugdhulporganisaties en met hen in gesprek over welke zorg minimaal noodzakelijk is,’ aldus de wethouder.

Goede zorg voorop

Goede zorg voor kwetsbare kinderen blijft daarbij voorop staan. ‘We geloven nog steeds in het nieuwe stelsel voor specialistische jeugdhulp dat begin dit jaar in werking is getreden’, zegt wethouder Mutluer. ‘Er zijn meer kinderen geholpen, er wordt minder doorverwezen, het resultaat van de hulp staat centraal, de hele leefwereld wordt bekeken en problemen zijn eerder in beeld. Maar dat stelsel komt onder druk te staan als de kosten zo de pan uitrijzen. Dus daar moeten we echt iets aan doen.’

Landelijke ontwikkelingen

De overschrijdingen zijn voor een deel te verklaren uit landelijke ontwikkelingen. Er zijn meer jeugdigen en gezinnen die hulp vragen en er zijn meer jongeren die voorheen hulp kregen vanuit de Wet Langdurige Zorg en die nu als jongvolwassenen binnen de jeugdwet vallen. Ook is sprake van meer verwijzingen naar zwaardere zorg en hulp met verblijf. Bovendien zijn er kosten gemaakt om het nieuwe stelsel in te richten.