De Zaansche Molen houdt vast aan herbouw cacaomolen Rad van Avontuur

De oorspronkelijke molen aan de Oostzijde.
De oorspronkelijke molen aan de Oostzijde.
Foto: Facebook / G.J. Ott

Vereniging De Zaansche Molen houdt ook na de aankoop van villa Kalverliefde voor het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans vast aan het plan om een replica van cacaomolen Het Rad van Avontuur te bouwen op het Landje De Haan. Daarin moet het informatiecentrum worden ondergebracht.

Het Rad begon zijn bestaan als oliemolen maar werd in zijn nadagen een cacaomolen. Gek genoeg is er in de Zaanstreek geen cacaomolen meer, terwijl dat product ook nu nog een belangrijke rol speelt in de lokale bedrijvigheid. In samenwerking met het Cacaolab Zaans Gedaan moet de geschiedenis van de cacaomolens en -industrie weer tot leven worden gebracht. Het Rad van Avontuur krijgt een grote schuur van twee verdiepingen, met een plat dak waarop veel mensen gelijktijdig van het uitzicht kunnen genieten. Als zij meer willen weten over de industriemolens langs de Zaan, worden ze in het informatiecentrum alvast getipt over het Molenmuseum aan het einde van de Kalverringdijk. Zo kunnen bezoekers de weloverwogen keuze maken wat ze wel en niet willen gaan bekijken.

Zaak van de lange adem

De bouw van de nieuwe molen is wel een zaak van de lange adem en wordt ook geen goedkope klus voor de stichting, die vooralsnog alle aandacht richt op de verbouwing en inrichting van villa Kalverliefde. De Zaansche Molen ziet Het Rad van Avontuur echter als ‘een onverbrekelijk onderdeel van de Wereld van Windmolens’, zo is te lezen in de laatste Windbrief. De bouw herstelt bovendien enigszins een historische situatie, want eerder stonden op die plek de molens De Haan en De Grootvorst pal naast elkaar.

Opening nieuw museum in maart 2020

In het nieuwe museum komt een eigentijdse presentatie van het verhaal van het huidige Molenmuseum, met meer aandacht voor de sociale kant van het werken op molens in vorige eeuwen. Het Molenpanorama krijgt een prominente plaats, er komt een filmzaal met 50 stoelen en er wordt een studiezaal ingericht. Bovenal wordt gekeken naar een logische verbinding tussen buiten en binnen. Het streven is om het nieuwe Molenmuseum op 17 maart 2020 te openen, als de vereniging 95 jaar wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen