Versnelling van sociale woningbouw: van start met ruim 70 erbij in 2019

14 dec 2018, 6:15 Actueel
bouw
Pixabay
De gemeente gaat in de toekomst bij nieuwbouw aan projectontwikkelaars vooraf vertellen hoeveel sociale huurwoningen er moeten komen en de woningcorporaties gaan zich actief inzetten om zelf bouwlocaties aan te kopen. Dat moet de woningbouw een nieuwe impuls geven.
Volgend jaar worden ruim 70 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Corporaties hadden voor 2020 en 2021 al nieuwbouwplannen voor gemiddeld 220 huizen per jaar. Dat aantal willen de gemeente en de corporaties verhogen naar jaarlijks 300. Volgens wethouder Songül Mutluer is het nu tijd om door te pakken: de stagnatie in de bouw van sociale huurwoningen als gevolg van de crisis moet in 2019 voorbij zijn en de bouw moet vervolgens versnellen.
[embed][/embed]

Duidelijkheid

Dat de gemeente per nieuwbouwlocatie vooraf het gewenste aandeel sociale huur gaat aangeven schept duidelijkheid bij de projectontwikkelaars en versterkt de positie van woningcorporaties. Voor de laatste kan het lastig zijn om afspraken te maken over de bouw van sociale huurwoningen als de grond in het bezit van de ontwikkelaars is. Zowel de gemeente als de corporaties bezitten maar weinig eigen grond, wat de onderhandelingspositie er niet gemakkelijker op maakt.

Verduurzaming

In 2019 verduurzamen de Zaanse corporaties meer dan 1000 woningen en samen met de gemeente wordt gewerkt aan een Warmtetransitieplan voor de langere termijn. In dit plan wordt inzichtelijk welke warmtebronnen in welke wijk alternatieven kunnen zijn voor gas. Huurders worden hier actief bij betrokken. Betaalbaarheid, juist voor huishoudens met een laag inkomen, blijft volgens de gemeente de leidraad.
Speciale aandacht is er volgend jaar voor de huisvesting van kwetsbare Zaankanters die nu in een beschermde omgeving wonen of uitstromen uit de maatschappelijke opvang. Gemeente, corporaties, huurders én zorgaanbieders hebben onder de noemer Thuis in de wijk afgesproken extra ondersteuning te bieden op het moment dat deze mensen zelfstandig gaan wonen.
[embed][/embed]

Doorstroming ouderen

Door de schaarste aan sociale huurwoningen blijft doorstroming van groot belang. Er wordt onder meer ingezet op woningdelen via friends-contracten, tijdelijke huurcontracten voor jongerenwoningen en maatwerk voor senioren. Via onder meer woonmakelaars wordt gekeken hoe senioren naar geschiktere woningen kunnen doorstromen zodat eengezinswoningen vrijkomen voor de bewoners waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn.

Nieuwe concepten

De gemeente en corporaties gaan ook samen aan de slag met nieuwe woonconcepten voor senioren en kwetsbare huurders. In 2019 beginnen pilots voor het toegankelijker maken van wooncomplexen, waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Voorbeelden daarvan zijn de Grote Beer in Krommenie en De Schildershoek in Zaandam.