Gevraagde kapvergunning Hembrugterrein munt uit in onduidelijkheid

Foto: Google

De kapvergunning voor 175 bomen op het Hembrugterrein heeft menigeen op het verkeerde been gezet, inclusief de POV die er schriftelijke vragen over heeft gesteld. Het maakt weer eens duidelijk dat de summiere omschrijvingen waarmee de gemeente aanvragen en vergunningen voor bomenkap bekendmaakt eigenlijk niemand veel wijzer maken.

Steunfractielid Menno de Haas van Rosa reageerde op de Facebookpagina Groen Zaans – houd en maak Zaanstad groen op de vragen, die duidelijk maakten dat de Partij voor Ouderen en Veiligheid uitging van 175 ‘nieuwe’ bomen na een eerdere kapvergunning voor hetzelfde aantal. Dat blijkt een misverstand: het gaat om dezelfde kapvergunning, die eerder on hold was gezet in afwachting van de bodemsanering die de hele operatie noodzakelijk zou maken.

Opmerkelijk verschil

De in de wacht gezette vergunning en de nieuwe vertonen echter wel een opmerkelijk verschil, zo ontdekte de Zaanse Carmen Cita al snel: was er eerst nog sprake van het kappen van dertien als behoudenswaardig bestempelde bomen en herplant daarvan in het kleibos, daar gaat het nu nog slechts om drie behoudenswaardige bomen die ‘gekapt’ en ‘herplant’ worden. Dit laatste lijkt een zinloze bezigheid – waarom een gekapte boom weer in de grond zetten – tenzij wordt bedoeld dat de bomen zullen worden uitgegraven, ergens een tijdelijke plek krijgen en zullen worden herplaatst in het kleibos na de afronding van de sanering.

Maar ook rijzen er nu vragen over het verschil van tien ‘behoudenswaardige’ bomen. Blijven die in de nieuwe plannen staan of zijn ze afgewaardeerd tot bomen die geen speciale bescherming behoeven? En worden er in het eerste geval gezien het ongewijzigde totaal dan tien andere voor opgeofferd die eerst mochten blijven?

‘Sanering onvermijdelijk’

Volgens De Haas is de sanering van het kleibos, ook wel plofbos genoemd omdat er granaten er andere producten van de voormalige Artillerie Inrichtingen werden getest, onvermijdelijk omdat er metalen en mogelijk ook op scherp staande granaten in de grond zitten. Dat is ‘niet wenselijk’ voor een toekomstig openbaar toegankelijk bos, schrijft hij.

Mosterdgas

Het mosterdgas komt ook weer bovendrijven als aanleiding voor de eerdere bodemonderzoeken, hoewel inmiddels bekend is dat het zeer giftige gas dat berucht werd door het gretige gebruik ervan in de Eerste Wereldoorlog niet in de grond zit op het Hembrugterrein. De uitgevoerde controles leverden geen aanwijzingen op voor de aanwezigheid daarvan hoewel er wel degelijk mosterdgas en andere chemische wapens zijn gemaakt in Zaandam. Bij het onderzoek werd op tien verdachte locaties 95 procent van de grond afgegraven, waarmee het onwaarschijnlijk lijkt dat er nog cannisters met het zenuwgas op het terrein begraven zijn.

De bodemsanering in het kleibos is volgens De Haas noodzakelijk vanwege de overige verontreiniging: ‘Het wordt geen natuurgebied maar een bos naast een woonwijk, waar kinderen gaan spelen. Die blijven niet op de paden, dus je wilt de zekerheid dat het veilig is.’ Dat daarmee ook al vaststaat dat er 175 bomen voor moeten wijken, is volgens hem echter nog geen gegeven: ‘Integendeel.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen