Ouderen, chronisch zieken en mantelzorgers geven leven gemiddeld een 6,3

Foto: Pixabay

Inwoners van Zaanstad met een chronische aandoening of een beperking, 65-plussers en mantelzorgers waarderen hun kwaliteit van leven net iets hoger dan het Nederlandse gemiddelde: zij geven dat het cijfer 6,3 tegen een nationale score van 6,2. Dat blijkt uit onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl.

Mijnkwaliteitvanleven.nl bundelt ervaringen uit de drie genoemde groepen en stelt de anonieme uitkomsten beschikbaar voor gebruik door gemeenten en zorgprofessionals. In Zaanstad werden de resultaten van 528 deelnemers aan het onderzoek verwerkt: 371 met een aandoening, 278 ouderen en 126 mantelzorgers, die tot meerdere groepen kunnen behoren. De middelste groep geeft op alle onderdelen van de vragenlijsten het hoogste cijfer.

Keukentafelgesprek

De ervaringen vanuit het perspectief van de inwoners zijn volgens Mijnkwaliteitvanleven.nl belangrijk om de kwaliteit van bijvoorbeeld het keukentafelgesprek te bewaken. Als iemand zich goed voorbereidt en daardoor beter in beeld heeft wat in zijn of haar leven belangrijk is, dan kan beter maatwerk worden geleverd. ‘De verantwoordelijkheid voor een gelijkwaardig gesprek ligt daarmee aan twee kanten.’

De hoogste cijfers rolden er in Zaanstad uit voor de woonomgeving: gemiddeld een 6,6 in de categorie aandoening, een 7 van ouderen en een 6,7 van mantelzorgers. De zorg kreeg de laagste waardeting, respectievelijk een 5,2, 5,7 en 5,4. Ook gemeten werden de categorien dagelijks leven (6,2; 6,7 en 6,3) en gezondheid (6,0; 6,7 en 6,2).

Mantelzorgers minst gelukkig

Met een gemiddelde van 6,5 voor het dagelijks leven valt op dat mantelzorgers het minst gelukkig zijn (zij geven een zes, vergeleken met een 6,1 van de inwoners met een aandoening en een 6,4 van de ouderen) en dat de zorg kennelijk niet bijdraagt aan een gevoel van zingeving. Op de vraag ‘Ik vind dat mijn leven richting of zin heeft’ tolde er bij zowel de mantelzorgers als de mensen met een chronisch gezondheidsprobleem een 6,1 uit (en een 6,6 bij de ouderen).

Veilige omgeving

Alledrie de groepen geven aan zich veilig te voelen in hun omgeving (7,4 van de mensen met een aandoening, 7,8 van de ouderen en 7,6 van de mantelzorgers), maar de laagste cijfers zijn voor de zorg. Op de vraag ‘Ik vertrouw erop dat zorg voor iedereen betaalbaar en goed blijft’ waren die cijfers respectievelijk 4,4; 5,1 en opnieuw een 4,4.

Hulpmiddelen

Opmerkelijk: er is meer tevredenheid over de zorgverzekeraar in contacten over benodigde hulpmiddelen dan over die met de gemeente over deze kwestie. Onder de chronisch zieken scoorde de gemeente een 4,6 en de verzekeraar een 6,3. Bij ouderen waren dat een 5,1 tegenover een 6,7 en bij mantelzorgers een 4,8 tegenover een 6,6.

Mijnkwaliteitvanleven.nl is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland, Mezzo, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, KBO-PCOB, Noom en Ieder(in).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen