Gevels hoge woon- en verblijfsgebouwen gecontroleerd op brandveiligheid

Foto: Pixabay

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat alle gemeenten ‘de meest risicovolle gevels’ wat betreft brandveiligheid in kaart brengen en er vervolgens op toezien dat eigenaren van deze gebouwen onderzoek laten doen en ‘indien noodzakelijk maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen’.

Minister Kajsa Ollongren komt tot die stap naar aanleiding van de ramp op 14 juni 2017 in de Londense Grenfell Tower, die tientallen levens eiste. Daarbij was door de gebruikte gevelbekleding sprake van een snelle uitbreiding van het vuur langs de gevel. Het Britse onderzoek naar die brand is nog niet afgerond, maar volgens de minister zijn er ook in Nederland maatschappelijke zorgen over de brandveiligheid van gevels. Vandaar de gevraagde inventarisatie en onderzoeken.

Hoge gebouwen

Er is inmiddels een protocol over de gebouwen die in aanmerking komen: hoge gebouwen met minder zelfredzame personen (onder andere ziekenhuizen en zorginstellingen) en andere hoge gebouwen waarin wordt geslapen (woongebouwen en hotels). ‘Aannemelijk is dat bij deze gebouwen de meeste risico’s zijn te verwachten,’ aldus Ollongren in een brief aan onder meer Zaanstad. ‘Dit betekent echter niet dat er in ieder afzonderlijk gebouw daadwerkelijk een risico is, maar dat het onderzoek hierover helderheid moet geven.’

Ze wil dat de gemeenteraden op de hoogte worden gehouden van de voortgang van de screening. Met de klus moet ‘zo spoedig mogelijk’ worden begonnen.

 

 

Reacties