PVV en DZ willen dat alle ‘publieksambtenaren’ neutrale uitstraling krijgen

Foto: Pixabay

De PVV en Democratisch Zaanstad komen donderdag met een motie om te bewerkstelligen dat alle gemeenteambtenaren die rechtstreeks contact hebben met inwoners zich in de toekomst onthouden van ‘zichtbare politieke, filosofische en religieuze opvattingen’.

Alle voor de gemeente werkende personen die als zodanig letterlijk in beeld zijn bij de burger moeten volgens de beide partijen een neutrale uitstraling hebben, ook al om te voorkomen dat de burger zich minder veilig gaat voelen in contacten met de gemeente. Zaanstad voert publieke taken uit waarvoor inwoners nergens anders terecht kunnen, zo schrijven PVV en DZ, en kunnen in de huidige praktijk de confrontatie met religieuze, politieke of filosofische uitingen in kleding- of sieradenkeuze niet ontwijken. Dat begint gelijk al in de hal van het stadhuis, bij bijvoorbeeld de afdeling burgerzaken.

‘Niet langer wenselijk’

Wij zijn van mening dat deze situatie niet langer wenselijk is en dat de gemeente veel waarde zou moeten hechten aan objectiviteit, onafhankelijkheid en neutraliteit,’ Juliëtte Rot (DZ) en Peter van Haasen (PVV) in hun motie. ‘Gezien de invloedrijke en machtige positie die de gemeente in de samenleving bekleedt zou de gemeente er alles aan moeten doen om deze waarden uit te stralen.’

Geen discriminatie

Neutraliteit’ is op dit moment geen verplichting en dat kan volgens de twee fractievoorzitters leiden dat ‘een onveilig gevoel bij de burger’. Ze refereren bovendien aan ‘ongenoegen onder delen van de bevolking’ over de gangbare praktijk en over de scheiding tussen kerk en staat. En het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat er geen sprake is van directe discriminatie als een bedrijf een vastgelegd beleid heeft dat werknemers verbiedt zichtbare tekenen van politieke, filosofische en religieuze overtuigingen te dragen, betogen Rot en Van Haasen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen