Water uit de kraan volgend jaar duurder wegens hogere BTW

Foto: Twitter / Vewin

De Tweede Kamer heeft amendementen van 50Plus en de SP over het verhogen van de BTW op kraanwater verworpen. De koepel van drinkwaterbedrijven Vewin is teleurgesteld dat het kabinet de aanstaande verhoging van zes naar negen procent niet compenseert voor de consument. Het tarief bestaat vanaf 1 januari voor 30 procent uit belastingen.

De drinkwaterbedrijven vinden een nog hogere belasting niet van deze tijd omdat water een eerste levensbehoefte is en omdat hun product de duurzaamste manier van water drinken is. Het wordt op een milieuvriendelijke en duurzame wijze gemaakt en bovendien zonder verpakking en zonder vrachtwagenkilometers bij iedereen thuisbezorgd.

‘Onbegrijpelijk’

Drinkwater past dus perfect in het overheidsbeleid gericht op bevordering van een gezonder voedingspatroon en een duurzamere samenleving, aldus Vewin. De organisatie het daarom onbegrijpelijk dat het kabinet ervoor kiest de belasting op drinkwater verder te verhogen.

Vewin deed eerder een dringend beroep op het kabinet de beoogde BTW-verhoging te compenseren door een verlaging van de Belasting op Leidingwater. Consumenten en bedrijven betalen via de drinkwaterprijs de volledige kosten van de drinkwatervoorziening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen