Niet Wormerveer maar Santpoort-Noord proefstation project Buitenpoorten

Een impressie van hoe het in Wormerveer zou kunnen worden.
Een impressie van hoe het in Wormerveer zou kunnen worden.
Foto: DS Landschapsarchitecten

Het station Santpoort-Noord en de stationsomgeving worden dit najaar als proef aantrekkelijker ingericht om bezoekers een uitnodigender welkom te bieden in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op de omliggende landgoederen. Santpoort-Noord moet een zogeheten Buitenpoort worden, net als het station in Wormerveer.

Buitenpoorten zijn aantrekkelijke stations op het snijvlak van stad en land, die als startpunt kunnen worden gebruikt om van het buitenleven te genieten. Dat kan door het verbeteren van routes en bewegwijzering naar recreatiegebieden, maar ook door extra voorzieningen zoals een café of restaurant dichtbij het station. Ook de stations van Overveen, Hoofddorp en Bussum-Zuid voldoen aan de criteria.

DS Landschapsarchitecten visualiseerde de plannen voor de Buitenpoorten. Foto’s: DS Landschapsarchitecten

Achter het station in Wormerveer kondigt sinds kort een bord met de tekst ‘Hier komt Saenden Electra bootverhuur’ de komst van toeristische activiteit in het Guisveld aan. Volgens de Facebookpagina Wormerveer zit het bedrijf achter de botenverhuur nog in de opstartfase. Het de bedoeling om te starten met tien elektrische boten. De planning is dat de verhuur in mei volgend jaar van start gaat.

Met de ervaringen in Santpoort-Noord kunnen ook andere stations die voor inwoners, toeristen en bezoekers uit de regio een toegangspoort naar het landschap zijn verder worden ontwikkeld, aldus de provincie. Met het concept werd onlangs nog deelgenomen aan de Dutch Design Week in Eindhoven.

Naast de provincie zijn de Metropoolregio Amsterdam, ProRail, de NS, gemeenten, natuurbeheerders en lokale ondernemers bij de ontwikkeling betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen