Vorig jaar en in 2018 in totaal anderhalve hectare kunstgrasvelden vervangen

Foto: Pixabay

Het vervangen van kunstgrasmatten op velden van vier sportverenigingen heeft de gemeente tot nu toe tussen de 34.000 en 40.000 euro gekost, exclusief BTW. De afgedankte velden zijn naar de enige twee recyclingbedrijven gegaan die de matten in Nederland mogen verwerken – bedrijven die eerder dit jaar negatief in het nieuws kwamen omdat ze het niet zo nauw nemen met het milieu.

Uit een tv-uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla bleek dat de twee afvalondernemingen de velden soms helemaal niet recyclen en ze zelfs doorverkopen aan particulierem. Dat bracht de PvdA er toe vragen te stellen over de praktijk met verwijderde velden in Zaanstad. Uit de antwoorden van het college blijkt dat vorig jaar en dit jaar bij ZKV 4992 vierkante meter kunstgrasmat is afgevoerd, bij Roda Westzaan 3520, bij KV Zaandam Zuid 2176 en bij ZKC 4480 vierkante meter. Dat geeft een totaal van 15.168 vierkante meter.

Wat daar vervolgens mee is gebeurd weet de gemeente niet: ze heeft afvoerbonnen ontvangen en wat de verwerker ermee heeft gedaan is niet te achterhalen. ‘De kunstgrasrollen worden bijvoorbeeld niet gelabeld of iets dergelijks waardoor het traceren van ’onze’ rollen vrijwel onmogelijk is.’

Navraag

Zaanstad wil geen zaken doen met bedrijven die illegale activiteiten ondernemen, schrijven B&W, maar de erkende afvalbedrijven liggen buiten Zaanstad en toezicht en handhaving liggen dus bij andere instanties. Het college doet wel navraag bij de Omgevingsdienst van Gelderland en bij de betrokken bedrijven over de stand van zaken.

Reacties

Cookieinstellingen