Onderzoek wijst uit: alle gemeenten in de regio ‘hartveilig’

Foto: Pixabay

Alle gemeenten in Zaanstreek-Waterland zijn ‘hartveilig’, meldt de Veiligheidsregio na een onderzoek naar burgerhulpverlening bij reanimatie.

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) deed afgelopen maanden onderzoek naar het aantal vrijwilligers dat is aangesloten bij samenwerkingsverbanden op het gebied van reanimatie, zoals Hartslag Nu of EHBO-verenigingen. Ook is gekeken naar het aantal Automatische Externe Defibrillators. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok.

Geen tekort aan mensen en apparaten

Uit het onderzoek is gebleken dat zowel het aantal burgerhulpverleners als het aantal AED’s per gemeente voldoende is. Bij burgerhulpverlening starten vrijwilligers de reanimatie. Zij zijn opgeleid om in de eerste (en de belangrijkste) zes minuten te kunnen reanimeren tot de professionals arriveren. Eerder bleek uit onderzoek van de Hartstichting dat een groot aantal AED’s niet permanent toegankelijk is, omdat ze bijvoorbeeld in een winkel of een kantoor hangen.

Wie ook burgerhulpverlener wil worden vindt meer informatie op www.hartslagnu.nl. Op de gratis EHBO-app van het Rode Kruis kunt u vinden waar de AED’s bij u in de buurt hangen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen