Dela stopt met nemen vingerafdrukken doden zonder medeweten nabestaanden

Foto: Pixabay

Uitvaartorganisatie Dela maakt na een uitzending van Radar voorlopig alleen nog vingerafdrukken van overledenen na de uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden. Dela maakt die afdrukken om ze vervolgens verwerkt in sieraden te koop aan te bieden aan die nabestaanden voor tussen de 124 en 1320 euro.

Dela begon daarmee op 1 september, doorgaans met medeweten van de familie. Maar in een aantal gevallen, bijvoorbeeld als mensen in het ziekenhuis overleden en in afwezigheid van nabestaanden naar het rouwcentrum waren gebracht, werd niet op toestemming gewacht. Volgens Dela om de kwaliteit van de afdrukken niet in gevaar te brengen. Wilden nabestaanden niets van de vingerafdrukken weten, dan werden ze vernietigd. Dela werkt in Zaanstad samen met Associatie Uitvaartverzorging, met vestigingen in Wormerveer en Zaandam.

Drie klachten

De nabestaanden krijgen weken na de uitvaart een e-mail met een link naar de webshop van Dela, waarop ze een sieraad met de vingerafdruk kunnen bestellen. De uitvaartorganisatie zou sinds de invoering van deze service drie klachten hebben gekregen over de gevolgde werkwijze. Er wordt nu nagedacht over een andere methode met hetzelfde beoogde – commerciële – doel.

De privacywetgeving is in dit geval niet van toepassing want die geldt alleen voor de levenden. Volgens woordvoerder Inge Sanders Autoriteit Persoonsgegevens is dat ‘wettelijk gezien nu eenmaal zo geregeld’. Ze kan zich wel voorstellen dat er uit ethisch oogpunt kritiek is op de werkwijze van de uitvaartorganisatie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen