Maak een app, maak politieke besluitvorming transparanter en win 30.000 euro

Foto: Pixabay

App-ontwikkelaars kunnen 30.000 euro wonnen met het beste idee voor een app waarmee inwoners, journalisten en andere geïnteresseerden informatie van Provinciale Staten eenvoudiger kunnen volgen. Inzenden kan vanaf 1 november en de deadline is 9 december. De winnaar wordt al op 12 december bekend.

Het is de bedoeling dat de winnende app vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart volgend jaar gelanceerd wordt. Noord-Holland, Flevoland, Limburg, Utrecht en Zuid-Holland hebben de informatie van hun Provinciale Staten – zoals moties, amendementen, besluiten, Statenvragen en brieven van inwoners – beschikbaar gesteld als open data.

Zoekmachine

Alle geïnteresseerden kunnen nu via een zoekmachine informatie vinden over provinciale onderwerpen. Met de nieuw te ontwikkelen app moet die informatie eenvoudiger te volgen zijn. Met de app-challenge dagen de provincies ontwikkelaars uit zich daar eens vol op te storten. Op vrijdag 9 november is in Utrecht een brainstormsessie met een inspiratieworkshop. Daar wordt meer verteld over de wedstrijd en de databronnen, kunnen ideeën worden gedeeld en teams worden gevormd. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor inschrijven.

Zaanstad loopt bij gemeenten voorop

Sinds dit jaar ontsluiten ook 108 gemeenten hun raadsinformatie als open data in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Open State Foundation. Zaanstad heeft daar inmiddels 669 stukken gedeeld en is daarmee met voorsprong koploper. Op de website WaarOverheid.nl kunt u zelfs 1457 opvragen, gerangschikt naar dorp of wijk. Deze site zet raadsinformatie automatisch op de kaart met slimme algoritmes en geeft gebruikers een seintje wanneer de raad van Zaanstad over hun wijk of buurt spreekt. U kunt het hier uitproberen (hieronder de screenshot van de website).

Vanuit het Actieplan Open Overheid 2018-2020 dat op donderdag 18 oktober gelanceerd werd, werken gemeenten en provincies samen om hun besluitvorming beschikbaar te stellen als goed toegankelijke open data. Deze overheden werken daarom aan standaarden en opschaling zodat besluitvorming in de toekomst transparanter wordt en de democratie kan versterken.

Meer info vanaf 1 november

Alle informatie over de app-challenge is vanaf 1 november te vinden via challenge.openstateninformatie.nl. Hier staat ook informatie over het gebruik van de open data om zelf uw eigen app te bouwen met deze data.

Van 1 november tot 9 december kunnen app-ontwikkelaars ideeën inzenden via challenge.openstateninformatie.nl. Een vakjury beoordeelt de inzendingen op 12 december.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen