Energie wordt duurder; aantal overstappers hier onder landelijk gemiddelde

Foto: CC0 Creative Commons / Markus Spiske

Vorig jaar stapte gemiddeld ruim twaalf procent van de Nederlandse huishoudens over naar een andere energieleverancier. Zaanstad zat daaronder, met 11,1 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De regionale verschillen zijn groot: het percentage overstappers is het hoogst in het noorden en oosten van het land. In Staphorst, Tubbergen, Dinkelland en Wierden – alle in Overijssel – zo’n 20 procent. Dat staat in schril contrast met sommige percentages in het zuidwesten van het land en in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In Sluis werd 2,9 procent genoteerd, Hulst 3,8 procent, Veere, Vlissingen vijf en Terneuzen 5,1 procent.

Voor de analyse zijn alleen aansluitingen van particuliere woningen gevolgd waar op 31 december 2016 en 31 december 2017 hetzelfde huishouden woonde. Op het linkje naar het CBS in de tekst hierboven zijn alle percentages op het kaartje aan te klikken.

Energieprijzen volgend jaar omhoog

Naar verwachting zullen de energieprijzen volgend jaar stijgen omdat de overheid veel belastingen verhoogt, de vraag naar stroom toeneemt en de vermindering energiebelasting verlaagd worden. Daarnaast zullen wellicht ook de transportkosten en de netbeheerskosten om hoog gaan. Dat kan op jaarbasis al snel meer dan 150 euro schelen.

Vanaf begin 2019 zal gas direct flink duurder worden omdat de overheid vervuilende energie zwaarder gaat belasten. Daarnaast gaat ook de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog. Of energieleveranciers hun kale tarieven per 1 januari verhogen moet nog blijken, maar die kans is wel groot.

Stroom

De belasting over elektriciteit gaat omlaag. Hiermee moeten onder andere (hybride) warmtepompen een interessantere investering voor consumenten worden. Desondanks is de kans groot dat stroom toch duurder wordt door de continue prijsstijgingen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Daardoor moeten energieleveranciers flink meer betalen voor het inkopen van stroom en dat berekenen ze door aan de consument.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen