Actiegroepen duikelen over elkaar heen met demonstraties tijdens intocht

Foto: Wikimedia / Wouter Engler

De gemeente heeft bevestigd tot nu toe weet te hebben van tien actiegroepen voor en tegen zwarte Piet die demonstraties overwegen tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandijk op 17 november.

Met een aantal daarvan heeft Zaanstad zelf contact gezocht en andere groepen meldden zich uit eigen beweging. De gemeente gaat niet nader in op de achtergronden van de voor- en tegenstanders van zwarte Piet. De Grauwe Eeuw en Geen4MeiVoorMij zochten zelf de publiciteit en ook De Nederlandse Volksunie heeft laten weten dat aanhangers naar Zaanstad willen komen. Eerder was al bekend dat drie niet bij naam genoemde pro-pietorganisaties zich officieel bij de gemeente hebben gemeld.

Aanvullende voorwaarden

Wie wil demonstreren moet dat uiterlijk 72 uur voor de intocht laten weten. De burgemeester kan aanvullende voorwaarden aan demonstraties verbinden, bijvoorbeeld als rechten van kinderen in het geding zijn. De VVD-fractie heeft in schriftelijke vragen gepleit voor een noodverordening en een algeheel demonstratieverbod. In juni zei burgemeester Jan Hamming nog daar geen voorstander van dat laatste te zijn. Zolang kinderen er geen last van hebben vindt hij dat het recht van vrije meningsuiting niet ingeperkt mag worden.

Blokkeerfriezen

Voor de rechtbank in Leeuwarden zijn vorige week cel- en taakstraffen geĆ«ist tegen 34 inwoners van Friesland die vorig jaar de A7 blokkeerden tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum. Die zaak draaide echter om het gevaar brengen van de verkeersveiligheid en, ondanks alle pogingen van de verdachten om er een ‘politieke’ kwestie van de maken, niet over de legitimiteit zwarte Pieten. Op 9 november wordt uitspraak gedaan in die zaak.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen