Resistente superbacterie duikt weer op in het Zaans Medisch Centrum

Foto: Wikipedia

Er zijn twee nieuwe gevallen van besmetting met de resistente superbacterie met het enzym New Delhi Betalactamase (NDM) ontdekt in het Zaans Medisch Centrum. Eerder al werden ruim 20 patiënten als drager van NDM gediagnosticeerd. Op 1 september was voor het laatst een patiënt positief getest en leek de uitbraak die in april begon onder controle.

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid stelde de Tweede Kamer eerder gerust met de mededeling dat de bacterie die resistent is tegen de meeste soorten antibiotica wél met andere geneesmiddelen te bestrijden is. Nu zijn er twee nieuwe gevallen, waarbij de wijze waarop de besmetting tot stand is gekomen nog onduidelijk is. Sinds de uitbraak worden in het ziekenhuis alle mogelijke voorzorgsmaatregelen getroffen om de bacterie buiten de deur te houden.

Aanvullend onderzoek

Het ZMC gaat nu, ook op de ziekenhuisvloer, externe deskundigen inzetten en aanvullend onderzoek verrichten. De bacterie met NDM hoeft bij gezonde mensen niet tot ziekteverschijnselen te leiden, maar kan infecties van de urinewegen, luchtwegen en bloedvergiftiging veroorzaken bij kwetsbare patiënten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen