Expertteam in ZMC om zeldzame resistente bacterie uit te bannen

Foto: Twitter / Zorgkrant

Het ZMC heeft een expertteam opgericht naar aanleiding van het opduiken van de in Nederland zeldzame NDM-bacterie in het Zaandamse ziekenhuis, waarin onder meer een arts-microbioloog en een infectiepreventiedeskundige zitten. Dit team komt elke vier weken bij elkaar om te kijken of het ziekenhuis goed op weg is of dat er nog andere maatregelen nodig zijn.

Dat antwoordt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport op vragen van PVV-Kamerlid Fleur Agema over de aanwezigheid van de resistente superbacterie in het ZMC. Het ziekenhuis maakte begin april zelf bekend dat een bacterie was aangetroffen met een speciale vorm van resistentie voor antibiotica, veroorzaakt door het enzym New Delhi Beta-lactamase (NDM).

Last resort antibiotica

New Delhi Beta-lactamase breekt antibiotica af en kan er zo voor zorgen dat bacteriën resistent worden. De bacterie is niet resistent tegen alle antibiotica, maar wel voor meerdere soorten, waaronder ook zogenoemde last resort antibiotica.

In het ZMC werd bij negen (voormalige) patiënten geconstateerd dat zij drager waren van de bacterie. Voor de patiënten die nog in het ziekenhuis lagen zijn voorzorgsmaatregelen genomen, zoals isolatie en het desinfecteren van de ruimte waar de patiënt verbleef. Het team van deskundigen buigt zich dagelijks over de stand van zaken en zorgt voor de juiste maatregelen.

Onderzoeksperiode 1 januari tot 31 maart

Het ziekenhuis is nu bij patiënten die van 1 januari tot 31 maart dit jaar (enige tijd) opgenomen waren op een aantal afdelingen van het ZMC aan het nagaan of zij met de NDM-bacterie in aanraking zijn geweest. Zij worden door middel van een huiduitstrijk getest op de aanwezigheid van de bacterie.

Daarnaast is ziekenhuis gestart met extra scholing voor het personeel en uitleg over de bacterie. Er is contact gehad met het RIVM en met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting. Volgens het ZMC is de kwaliteit en continuïteit van zorg de afgelopen maanden nooit in het geding geweest.

Darmbacterie

Een NDM-bacterie bevindt zich meestal in de darmen. Voor gezonde mensen is deze niet gevaarlijk. Vaak worden mensen die drager zijn namelijk niet ziek en weten ze ook niet dat ze de bacterie bij zich dragen. Besmetting is mogelijk wel gevaarlijk voor mensen met een ernstig verminderde weerstand. Verspreiding kan voorkomen worden door voldoende hygiëne.

De NDM-bacterie komt inmiddels wereldwijd voor, maar is in Nederland nog een weinig voorkomende variant. In veel gevallen blijkt de oorsprong vervolgens een ziekenhuisopname in het buitenland te zijn geweest.

Tien regionale zorgnetwerken

Het Bureau Zorgmarkten heeft in opdracht van het ministerie geadviseerd voor welke taken, met welk instrument en met welk bedrag tien regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie het beste structureel bekostigd kunnen worden. Die netwerken bevinden zich nu nog in een pilotfase, maar moeten vanaf mei volgend jaar volledig operationeel te zijn. Daarvoor komt per jaar 859.624 euro subsidie per netwerk beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen