Kan de gemeente invloed uitoefenen op het gevangenisregime in Westzaan?

Foto: Pixabay

Democratisch Zaanstad vraagt zich af of de gemeente enige invloed heeft op het reilen en zeilen in de gevangenis in Westzaan, naar aanleiding van de commotie rond het partyregime dat daar – en niet alleen daar, zo blijkt nu – gevoerd lijkt te worden.

In vragen aan het college vraagt fractievoorzitter Juliëtte Rot of B & W al op de hoogte waren van de feestjes van gedetineerden gelardeerd met drugs en van het onvermogen van het personeel om mobiele telefoons uit de cellen te weren. De veiligheidsrisico’s die die telefoons opleveren baren DZ zorgen en ‘het ontnemen van vrijheid als straf matcht ons inziens al helemaal niet met het gebruik van verdovende middelen.’

Voortgang onderzoek

Rot wil weten of het college naar aanleiding van de naar buiten gekomen wantoestanden contact heeft gehad met de directie van het Justitieel Complex Zaanstad en/of met de Dienst Justitiële Inrichtingen die er verantwoordelijk voor is. Ze vraagt ook of de gemeenteeaad actief op de hoogte kan worden gehouden van de voortgang van het onderzoek naar de misstanden in Westzaan.

Meer ernstige misstanden

Inmiddels is duidelijk geworden dat er ook in de gevangenissen van Alphen aan den Rijn en Nieuwegein veel mis is. Anonieme oud-gedetineerden vertelden De Telegraaf dat in Nieuwegein gevangenen voor 150 euro per levering drank en drugs bestellen bij bewaarders en dat die smokkelwaar in lampen naar binnen wordt gebracht. Een man die wordt verdacht van liquidaties kreeg volgens de krant spullen toegegooid over de buitenmuur. Ook zouden gevangenen onderling volop in mobiele telefoons handelen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen