Volop Kamervragen naar aanleiding van ‘feestvideo’ gedetineerden Westzaan

Foto: PxHere

Het in de Westzaanse gevangenis gemaakte filmpje met feestende gedetineerden is ook door leden van de Tweede Kamer goed bekeken. Meerdere fracties stelden er al vragen over aan verantwoordelijk minister Sander Dekker (VVD).

PVV’er Gideon Markuszower wil van de minister voor Rechtsbescherming horen ‘hoe het mogelijk is dat deze criminelen aan drugs en telefoons in de gevangenis konden komen’ en of Dekker uiteen kan zetten hoe het toezicht op deze criminelen was geregeld, met wie zij in contact zijn geweest en hoe de smokkelwaar binnen de muren terecht kon komen. ‘Bent u bereid deze volstrekt falende beveiliging tot op de bodem uit te zoeken en de verantwoordelijke personen te ontslaan?’

Isoleercel

Daarnaast vraagt Markuszower hoe dergelijke situaties in de toekomst voorkomen gaan worden. Hij pleit ervoor de vijf in beeld gebrachte gedetineerden in isolatie op te sluiten – wat gisteren al gebeurd was – en ze te berechten voor de overtredingen in de gevangenis. Daarvoor zouden ze dan bestraft moeten worden met een hernieuwd verblijf in de isoleercel.

SP

Ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen trok al bij Dekker aan de bel. Hij wil weten of de gevangenis in Zaanstad wel klaar is voor nieuwe gedetineerden na de sluiting van de justitiele inrichtingen in Almere, Zwaag, Zoetermeer en Zeist. Sommige medewerkers van die gevangenissen zullen naar Westzaan worden overgeplaatst: ‘Wij horen dat het personeel bezorgd is. Mensen willen daardoor liever niet naar Zaanstad,’ aldus Van Nispen.

GroenLinks

Kathelijne Buitenweg van GroenLinks noemde in haar vragen het binnensmokkelen van drugs en telefoons ’onaanvaardbaar’. ‘De berichten versterken onze angst dat het complex in Zaanstad niet klaar is om meer gedetineerden op te vangen,’ echode zij de gevoelens van de SP. ‘De minister sluit nu goedlopende gevangenissen ten gunste van het publiek-privaat gefinancierde Zaanstad. GroenLinks wil dat hij daarvan terugkomt, of tenminste wacht met het overdragen van gedetineerden tot een alternatieve locatie op orde is.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen