Truckchauffeur uit Assendelft mag een jaar niet rijden na fataal ongeval

Foto: Pixabay

Een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Assendelft is vandaag conform de eis veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een jaar ontzegging van de rijbevoegdheid na een dodelijk verkeersongeval in Amsterdam. Op 6 oktober 2016 reed hij daar een fietsend veertienjarig meisje aan.

Hij en het kind stonden die fatale dag beiden te wachten voor een rood verkeerslicht. Toen het licht op groen sprong sloeg de Assendelver rechtsaf zonder voorrang te verlenen aan het rechtdoor fietsende kind. Volgens de rechtbank heeft de Assendelver onvoldoende gekeken of alle fietsers hem al gepasseerd waren toen hij de bocht om ging. Hij had het meisje moeten zien in zijn eigen spiegels, in de spiegel aan het verkeerslicht en op beelden van de camera aan de voorkant van zijn truck.

Afstelling spiegels

De rechter woog bij de strafmaat ook mee dat de man een beroepschauffeur is, van wie extra oplettendheid mag worden verwacht. Tijdens de rechtszaak zei de man bovedien nog steeds de noodzaak van goed afgestelde spiegels niet in te zien. De rechtbank noemt dat ‘onbegrijpelijk’ en ‘onverantwoordelijk’.

Reacties