Truckchauffeur uit Assendelft dreigt jaar niet te mogen rijden na fataal ongeval

Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 240 uur taakstraf en een rijontzegging van een jaar geëist tegen een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Assendelft. De man wordt ervan verdacht op 6 oktober 2016 in Amsterdam een veertienjarig meisje te hebben overreden. De tiener overleefde het ongeluk niet.

De chauffeur stond voor de rechter op verdenking van dood door schuld in het verkeer. Hij en het meisje stonden die fatale dag beiden te wachten voor een rood verkeerslicht, de man in zijn vrachtauto, zij op haar fiets. Toen het licht op groen sprong sloeg de Assendelver rechtsaf zonder voorrang te verlenen aan het rechtdoor fietsende kind. Zij had groen licht.

Onzorgvuldig kijken en handelen

Bij zorgvuldig kijken en handelen van verdachte had het overlijden voorkomen kunnen en moeten worden’, aldus de officier van justitie. Een fietser moet kunnen vertrouwen op het zorgvuldig kijken en handelen van een truckchauffeur: ‘Iets wat wij allen als verkeersdeelnemers in vergelijkbare gevallen moeten doen. Vertrouwen dat de afslaande vrachtwagen zorgvuldig handelt. Je moet wel, anders kun je niet bewegen in een drukke stad als Amsterdam.’

Verdachte weinig oog voor eigen rol

De verdachte is volgens het OM ‘aanmerkelijk onoplettend’ en daarmee ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ geweest. Daardoor heeft hij schuld aan het overlijden van het meisje. De officier kwam tot de strafeis ‘in het besef dat het om een strafbaar feit gaat dat niemand heeft gewild’. Maar ook speelde mee dat de verdachte ‘niet of nauwelijks oog lijkt te hebben voor zijn schuld en verwijtbaarheid in deze zaak’.

De uitspraak is op 25 september.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen