Herdenkingsbomen voor overleden kinderen in Het Wildrijk

Foto: Pixabay

Zaanstad heeft sinds enkele weken op de Algemene Begraafplaats aan de Zuiddijk in Zaandam het Kindermonument, maar wie het geen probleem vindt om wat verder te reizen kan vanaf komende herfst in een deel van natuurgebied Wildrijk ook een herdenkingsboom planten ter nagedachtenis aan een overleden kind.

Het Wildrijk, een bosgebied in Sint Maartenszee en ooit een buitenplaats van welgestelde Amsterdamse kooplieden, was de eerste aankoop van Landschap Noord-Holland in 1941 en is daarvoor nu een bijzondere samenwerking aangegaan met de Stichting het Bos der Omarming. ‘We vonden het een mooie gedachte dat ouders en familie de gelegenheid krijgen voor een herdenkingsplek. Door een boom te planten, krijgt het kind een plek in het bos. Door de iepziekte zijn veel bomen gesneuveld, nu kunnen er nieuwe jonge bomen bij komen met een bijzondere betekenis en kan het bos zich herstellen,’ aldus gebiedsmanager Do van Dijck.

Eik, linde, es, beuk, berk en els

In een deel van het bos worden dit najaar dode bomen en overwoekerende bramen weggehaald. Markante eiken blijven staan. Er ontstaat zo ruimte voor aanplant van jonge nieuwe (herdenkings)bomen: eik, linde, es, beuk, berk en els. De herdenkingsbomen gaan op in het bos. De zone wordt gemarkeerd met drie grote keien.

Volgens Willeke de Jong van de Stichting Bos der Omarming moet het een plaats worden waar mensen kunnen herdenken in de natuur en nieuwe krachten op kunnen doen. In het bos kun je aandacht en vorm geven aan het kwetsbare gevoel iemand te missen. ‘Je kiest een boom omdat hij bij je kind past; rank, sterk, speels, vriendelijk, moedig, reikwijdte, vroeg of laat bloeiend. In het bos ligt de nadruk op ‘leven’.’

Zaterdag 24 november

Op zaterdag 24 november is de eerste Boomplantdag, waarop alle aangevraagde herdenkingsbomen worden geplant. Belangstellenden kunnen zich hiervoor tot 22 oktober aanmelden via de website van de stichting. De hoofdlocatie van het Bos der Omarming wordt op een later tijdstip wat dichter bij Zaanstad aangeplant in een uitbreiding van recreatiegebied Geestmerambacht.

Reacties