Eigenaren verwijderde fietsen laks met terugkrijgen tweewielers

Foto: Wikimedia

De overgrote meerderheid van de fietsen die in drukke Nederlandse stationsgebieden worden verwijderd, wordt nooit meer opgehaald. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd. Uit de gegevens van twaalf grote steden kwam naar voren dat 50 tot 90 procent van de fietsen wordt ‘vergeten’. Zaanstad werd niet om cijfers gevraagd.

In Maastricht en Den Haag wordt liefst 92 procent van de fietsen niet opgehaald door de eigenaar. In de overige steden ligt het percentage niet-opgehaalde fietsen gemiddeld rond de 75. Alleen in Leeuwarden koesteren mensen hun tweewielers duidelijk meer dan elders.

Kosten lopen behoorlijk uiteen

De kosten om een verwijderde fiets terug te krijgen lopen behoorlijk uiteen, maar dat lijkt nauwelijks van invloed op het gedrag van de eigenaren: in Maastricht is het gratis, in Leeuwarden kost het 25 euro. Voor de meeste gemeenten zijn de kosten van het fietstoezicht en het opslaan van de fietsen hoger dan de opbrengsten van de fietsen die worden opgehaald, aldus BNR.

Zaanstad rekent 20 euro

Fietsen die hinderlijk en/of gevaarlijk geparkeerd staan worden in Zaanstad verwijderd in het centrum van Zaandam en rond de NS-stations Zaandam, Krommenie-Assendelft en Wormerveer. Deze kunnen, met een legitimatiebewijs en sleutels, tegen een vergoeding worden opgehaald. Doorgeknipte sloten worden niet vergoed.

Het ophalen bij het fietsdepot kost 20 euro (alleen pinnen). Dat zit op de hoek Houtveldweg/Aris van Broekweg, naast het pompstation en de Juvat Dance Academy. Fietsen die door de gemeente verwijderd zijn worden op Verloren of gevonden geplaatst. Brommers en scooters kunnen tegen een vergoeding van 90 euro worden opgehaald bij Hoogwout Berging. Ook deze komen op de eerder genoemde website te staan.

De aantallen verwijderde fietsen zijn groot. De cijfers uit 2017: Utrecht 19.425, Leiden 10.525, Nijmegen 5724, Den Haag 19.052, Amsterdam 80.442, Maastricht 2309. De overige gemeenten kwamen niet het specifieke getallen.

 

Reacties