Motie voor sneller verwijderen van aanstootgevende borden op drugspanden

Foto: Gemeente Zaanstad

Niet langer dan twee weken een bord op een pand met daarop de mededeling dat het vanwege drugsgerelateerde criminaliteit gesloten is in plaats van de nu geldende hele periode, die drie tot zes maanden omspant afhankelijk van de ernst van de zaak. In een motie pleiten de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Denk voor een drastische inkorting.

Volgens de fracties vrezen winkeliers als gevolg van de borden klandizie mis te lopen en zijn ook andere omwonenden er niet blij mee. Het preventieve effect van de borden zou sowieso na enkele weken verdwenen zijn. In de laatste vergadering van de raad liet burgemeester Jan Hamming al weten te hechten aan het laten hangen van de borden voor de volle duur van de geslotenverklaring, omdat hij de overtuiging heeft dat dit bijdraagt aan het vertrouwen van de burger in het beleid en aan de bereidheid om verdachte situaties te melden.

Financieel risico?

De drie partijen vrezen echter dat hem dat ook letterlijk duur kan komen te staan: β€˜De burgemeester is dan wel bestuursrechtelijk bevoegd is om een drugspand op grond van artikel 13b Opiumwet te sluiten, hij zal er niettemin civielrechtelijk rekening mee moeten houden dat de bekendmaking van de sluiting op een voor onschuldige derden minst belastende wijze moet plaatsvinden,’ schrijven Roland van Braam (SP), Hildr Vogelesang (GroenLinks), Judit Raa (Partij voor de Dieren) en Sebnem Pancar (Denk) in hun motie.

β€˜Gebeurt dat niet dan loopt de gemeente het risico door de civiele rechter te geworden teruggefloten, wat zelfs kan leiden tot een schadevergoedingsplicht.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen