‘Grondig onderzoek’ naar oorzaak instorten verdiepingsvloer parkeergarage

De Deka-garage in betere tijden.
De Deka-garage in betere tijden.
Foto: Google Street View

Er komt een grondig onderzoek naar de toedracht van de gedeeltelijke instorting van de parkeergarage aan Plein 13 in Wormerveer, aldus burgemeester Jan Hamming. ‘Iedereen is enorm geschrokken.’

Wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers gevallen, maar dit mag natuurlijk niet gebeuren’, aldus Hamming in een schriftelijke reactie. Het onderzoek, waarbij ook de eigenaar van de garage wordt betrokken, moet uitwijzen wat de oorzaak was en welke maatregelen nodig zijn om herhaling te voorkomen.

Complimenten

Vanochtend stortte circa 360 vierkante meter van de tweede verdieping van de parkeergarage in. ‘Mijn complimenten voor de hulpdiensten die snel en professioneel hebben gehandeld’, zegt Hamming. ‘Ook grote waardering voor het personeel van de supermarkt. Ze waren natuurlijk erg geschrokken, maar hebben meteen alle medewerking gegeven.’ In de winkel zelf is geen schade geconstateerd.

Uit de eerste bevindingen komt naar voren dat de instorting het gevolg was van het bezwijken van een stalen ligger onder de betonvloer. In de parkeergarage zijn geen breedplaatvloeren toegepast, zoals in de Eindhovense parkeergarage die vorig jaar instortte. Op dit moment worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de constructie van de parkeergarage weer veilig is.

Bouwer heeft geen idee…

Eigenaar Peter van Gelder van aannemer Van Braam-Minnesma uit Wormerveer die de garage bouwde zei eerder vandaag niet te weten wat er mis is gegaan. ,’Ik heb meteen gezegd dat ik mijn verantwoordelijkheid neem. Dat is wat anders dan schuld of aansprakelijkheid bekennen. Er moet goed onderzocht worden wat er is gebeurd, ik heb echt geen idee. Er zijn veel partijen betrokken geweest bij de bouw. Wij zullen in ieder geval onze volledige medewerking verlenen aan het onderzoek.’

… deskundigen evenmin

Volgens Pieter Plass van het Centraal Bureau Bouwbegeleiding, een adviesbureau dat bedrijven helpt om ervoor te zorgen dat een bouwproject aan alle eisen voldoet, gaat het in Wormerveer waarschijnlijk om een kanaalplaatvloer. Die zijn is niet per definitie veilig of onveilig. ‘Dat ligt aan het ontwerp en de toepassing. Het is op dit moment onmogelijk om vast te stellen wat er fout is gegaan.’ Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw en Woningtoezicht, denkt dat er een fout is gemaakt bij het lassen of bouwen van de constructie. Hij ziet geen aanleiding om nu al dit soort bouwwerken in Nederland te onderzoeken.

Morgenochtend inspectie

Morgenochtend volgt een inspectie om te bepalen of en wanneer de parkeergarage, de supermarkt en enkele aangrenzende bedrijven weer vrijgegeven kunnen worden. Dan wordt ook duidelijk wanneer de eigenaren van de auto’s die nog in de garage staan die kunnen ophalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen