Gemeente doet het prima met beantwoorden van e-mails van burgers

Foto: PxHere

Van de 380 gemeenten in Nederland slagen 143 (38 procent) er niet in e-mail van burgers op tijd te beantwoorden, zo blijkt uit het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten 2018 van belangenvereniging Wij Verdienen Beter. Zaanstad zit in de groep die het wel lukt.

Aan het begin van de onderzoeksperiode van vier maanden ontvingen alle gemeenten per e-mail (of webformulier) dezelfde vraag: waar is de gemeentebegroting te vinden? Gemeenten die na een maand nog niet hadden geantwoord (74) kregen dezelfde e-mail nogmaals. Aan het einde van de onderzoeksperiode hadden 24 gemeenten nog niets van zich laten horen. Volgens de wet moeten gemeenten binnen 48 uur antwoord geven.

De opmars van webformulieren ten koste van de bereikbaarheid per e-mail lijkt te zijn gestopt. Nog steeds zijn 77 gemeenten voor hun burgers onbereikbaar per e-mail maar dit is een daling van 22 naar 20 procent ten opzichte van 2017. Na een jarenlange forse toename van gemeenten die niet meer bereikbaar waren per e-mail is dit volgens Wij Verdienen Beter goed nieuws.

Geen verplichte opgave BSN meer

Ook het aantal gemeenten dat vraagt om onnodige informatie (meestal in een formulier) neemt af: van zeventien procent in 2017 naar vijftien procent dit jaar. Bij de start van het onderzoek was er nog maar één gemeente (Terneuzen) die burgers verplicht hun Burger Service Nummer liet geven voordat zij een eenvoudige vraag wil beantwoorden, in 2017 waren dit er nog zeven. En ook de Zeeuwse gemeente is nu om.

Weinig plek voor een vraag

Gemeenten die niet bereikbaar zijn per e-mail maken het voor burgers lastiger om met hun lokale overheid te communiceren, aldus Wij Verdienen Beter. Een digitaal formulier verplicht de burger vaak tot het geven van onnodige en soms privacygevoelige informatie. Aan de andere kant geven ze vaak juist heel beperkt de ruimte om daadwerkelijk een vraag te stellen. De gemeente Den Haag bijvoorbeeld vraagt burgers om een vraag te beperken tot 250 tekens, nog minder dan een tweet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen