(Weer) motie in de raad voor snelheidsverlaging op de hele Westzijde

Foto: Pixabay

De fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, PvdD, Rosa, D66 en Denk komen donderdag met een motie om de maximumsnelheid op de Zaandamse Westzijde na de herinrichting voor gemotoriseerd verkeer terug te brengen naar 30 kilometer per uur.

Het vorige college besloot dat dit niet kon, maar de zeven partijen wagen een nieuwe poging, gesterkt door een posteractie van bewoners die ook voor een snelheidsverlaging strijden. De indieners van de motie argumenteren dat de Westzijde een met name door (jonge) scholieren veelvuldig gebruikte route is en door veel fietsers en andere verkeersdeelnemers als onveilig wordt ervaren.

Aantrekkelijker en veiliger

De straat kan een stuk aantrekkelijker en veiliger worden wanneer de maximumsnelheid voor gemotoriseerd verkeer omlaag wordt gebracht, aldus GroenLinks, SP, PvdA, Partij door de Dieren en Denk. Ook de Zaanse Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, Duurzaam Veilig en CROW Fietsberaad zijn die mening toegedaan en basisschool Et Buut heeft eveneens gevraagd om een lagere snelheid.

Nu het nieuwe college op alle mogelijke manier laat weten om de wensen van betrokken bewoners nadrukkelijker te laten meewegen bij besluiten, is de tijd volgens de partijen rijp om op de hele Westzijde een 30-kilometerregime in te voeren. Bij de herinrichting kan rekening worden gehouden met de huidige voorrangssituatie – verkeer uit de zijstraten krijgt geen voorrang – door uitritten te creëren, aldus de motie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen