Zaanse Partij voor de Dieren in het geweer tegen Haagse website

Foto: PxHere

De fractie van de Partij voor de Dieren wil dat het college van Zaanstad zich uitspreekt over ‘reclame’ op een website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor buitenlandse investeringen in Nederlandse huizen en hypotheken.

Eerder al kwam onder andere de Amsterdamse politiek in het geweer tegen deze praktijk, die er uiteindelijk toe kan leiden dat, in de woorden van de PvdD, ‘een ongecontroleerd deel van de woningvoorraad in de private huursector kan eindigen’.

‘Achterhaald’

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) noemde de Engelstalige site van het ministerie ‘volkomen achterhaald’. ’In Amsterdam hebben we vooral last van foute beleggers, die snel geld willen verdienen. Kennelijk heeft het ministerie budget over. In dat geval zou ik een campagne adviseren waarin huurders worden gewaarschuwd voor huisjesmelkers.’ Minister Kajsa Ollongren reageerde daarop met het antwoord dat een gemeente bij de uitgifte van de grond voorwaarden kan stellen aan de huurprijzen en dat de site niet over Amsterdam, maar over heel Nederland gaat.

Zaanstad

In schriftelijke vragen wil fractievoorzitter Judit Raa nu weten of het college de vrees deelt dat extra druk op de woningmarkt door buitenlandse investeerders ten koste gaat van groen – en dus leefbaarheid – in Zaanstad en of B&W bereid zijn om het ministerie te vragen om de gewraakte website te verwijderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen