Op 17 oktober uitspraak in conflict tussen gemeente en erfpachters

Foto: PxHere

De rechtbank Den Haag doet op 17 oktober uitspraak in de slepende zaak tussen de gemeente en de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) en vijf erfpachters. Inzet is de (on)rechtrechtmatigheid van de in 2007 door het college vastgestelde nieuwe uitvoeringsregels voor het bepalen van de koopsom bij het omzetten van erfpacht naar vol eigendom bij terreinen die voor woningbouw zijn uitgegeven.

Ontevreden woningeigenaren organiseerden zich daarna in de BEZ en van 2012 tot en met 2015 waren de belangengroep en de gemeente over de kwestie in gesprek. Toen dat niets opleverde werd Zaanstad op 7 oktober 2016 door de BEZ en vijf erfpachters gedagvaard. Die zaak komt nu tot een einde.

De eisers vinden de berekeningen die de gemeente hanteert voor het omzetten van erfpacht naar eigendom onrechtmatig jegens de erfpachters. Ze vorderen daarom een verbod op het aanbieden van grond op basis van het huidige beleid en willen dat de gemeente in plaats daarvan de regels van vóór 2007 hanteert of een andere marktconforme berekening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen