Romeinse wachttoren in Krommenie zou geschiedenis herschrijven

Foto: Flickr

Archeologen zijn momenteel bezig een antwoord te vinden op de vraag of er tussen 20 en 40 na Christus een Romeinse wachttoren stond op de plek waar zich nu nog het Provily Sportpark bevindt in Krommenie.

In 1964 is tijdens de aanleg van het sportpark een vindplaats uit de Romeinse tijd ontdekt. Amateurarcheologen hebben toen, in hun vrije tijd en met de hand, resten van een palissade en een vierkant gebouwtje blootgelegd. Ze kregen ook een paar dagen hulp van professionele archeologen. In de jaren 90 is een soortgelijke vierkante ‘plattegrond’ – dat zijn verkleuringen in de grond – opgegraven in Utrecht. Dat bleek het restant van een Romeinse wachttoren te zijn. Omdat in Krommenie bij de plattegrond ook Romeins aardewerk is gevonden, zou hier zomaar sprake kunnen zijn van een tweede toren, zegt gemeentearcheoloog van Zaanstad Piet Kleij.

Als er inderdaad een Romeinse wachttoren gevonden wordt, is dat heel bijzonder en moet de geschiedenis wat worden aangepast. De grens van het Romeinse Rijk liep tot de Rijn (Nijmegen – Utrecht – Katwijk) en alleen bij Velsen hadden ze nog een fort. Krommenie ligt daarmee buiten het Romeinse Rijk, dus wat deden ze daar dan? Kleij: ‘Niet alle deskundigen zijn het eens met de verklaring dat het een wachttoren is. Sommige zeggen dat het een heiligdom is, of een vuurtoren, of een veekraal. Ik hoop dat door het onderzoek de komende weken duidelijk wordt waar we mee te maken hebben.’

Open Dag

 De opgraving is op 10 september gestart en zaterdag 22 september is er een open dag plaats om de resultaten van het onderzoek aan geïnteresseerden te laten zien. Bezoekers zijn dan welkom voor rondleidingen om 10:30, 12:30 en 14:40 uur. De ingang van de opgraving ligt aan de Marslaan in Krommenie, waar ook kan worden geparkeerd. Op de plek van de opgraving komen straks woningen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen