Herbestemming gezocht voor wonderschoon pand van Bischoff

Het pand gezien vanaf de Stationsstraat.
Het pand gezien vanaf de Stationsstraat.
Foto: Google Street View

O jee, als dat maar geen hotel wordt. Dat was het eerste dat ons door het hoofd schoot bij een tweet van BTLA uit Arnhem: ‘Opdracht om te zoeken naar nieuwe bestemming voor pand in Zaandam’. En wel het wonderschone gebouw op de hoek Westzijde/Stationsstraat.

BTLA blijkt te staan voor Bouwtechnisch en ontwerpbureau Laan, dat door heel Nederland werkt en het tekenwerk verzorgt voor zowel nieuwe bedrijfshallen en woningen als voor uitbouwen, garage’s, monumenten, kelders en herfunderingen. En dus herbestemmingen, gezien de tweet.

Bischoff

In het Zaandamse gebouw met grootstedelijke allure huisde ooit de manufacturen- en textielhandel Bischoff, door Willem Bischoff in 1895 opgericht en verdwenen in 1980. Hij startte met een kleine manufacturenhandel op dezelfde plaats en in 1905, na de aankoop van de belendende percelen, werd begonnen met de bouw van het monumentale winkelpand dat later nog zou worden vergroot. De winkel had als een van de eerste in Zaandam een lift.

Na een periode van gestage groei had het bedrijf dat het assortiment inmiddels flink had uitgebreid op het hoogtepunt naast de Zaandamse vestiging vijftien filialen door het hele land. Na de oorlog werd het pand ingrijpend verbouwd.

Neergang

Omstreeks 1970 begon de neergang voor Bischoff. Eind 1971 werd de verkoop van dames- en herenconfectie gestaakt en specialiseerde het bedrijf zich in woninginrichting. In 1978 vertrok het bedrijf van de hoek met de Stationsstraat naar een veel kleiner pand aan de Gedempte Gracht en trok Kwantum Hallen in het verlaten gebouw. Het instorten van de bouwmarkt in 1980 betekende ook het einde van Bischoff.

Dudink Groen vertrokken

Vorig jaar verliet Decokay Dudink Groen het historische pand en verhuisde naar een winkel aan de Westzijde, schuin tegenover de voormalige vestiging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen