PvdA bepleit deelname aan programma voor snellere aanpak schulden

Foto: Pixabay

Er gaat best al veel goed in de schuldhulpverlening in Zaanstad, maar het kan (en moet) nog beter,’ schrijft de PvdA in schriftelijke vragen aan het college over een eventuele deelname aan het landelijke project Schouders Eronder, dat tot doel heeft mensen die in armoede (dreigen te) raken eerder en beter te helpen.

Ruim een jaar geleden is een aantal gemeenten gestart met de voorbereidingen van pilots voor het vroegtijdig signaleren van schulden en de uitkomst daarvan was het programma Schouders Eronder. Dat is een samenwerkingsverband tussen Divosa, de Landelijke Cliëntenraad, de NVVK, Sociaal Werk Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en wordt gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Waarom doet Zaanstad niet mee?

Schouders Eronder wil onder meer de kennis en het vakmanschap verbeteren van iedereen die een rol heeft in het signaleren, voorkomen en oplossen van schulden. Zaanstad doet er (nog) niet aan mee en de PvdA wil weten waarom niet en of er plannen zijn om zich in de toekomst wel aan te melden.

In de praktijk is meer kennis gewenst over het werken met specifieke doelgroepen zoals ondernemers, jongeren, vluchtelingen, laaggeletterden, mensen met een lichte verstandelijke beperking en burgers die gebruikmaken van de geestelijke gezondheidszorg, aldus de fractie, en deelname aan het project zou dat kunnen bewerkstelligen.

Olievlek

De bedoeling is dat voor het einde van dit jaar in ieder geval 100 gemeenten zich aan het programma hebben verbonden. Door die groep elk jaar met 95 gemeenten uit te breiden, doen binnen een paar jaar alle gemeenten mee. In de deelnemende gemeenten worden ‘lokale gangmakers’ aangesteld die goed bekend zijn met de lokale keten, die kunnen goed schakelen tussen de verschillende niveaus en invloedrijk zijn.

Het zijn deze aanjagers die ervoor zorgen dat de hele organisatie mee professionaliseert naar een hulpverlening waarbij zoveel mogelijk mensen met schulden gebaat zijn. Om als ‘lerende organisaties’ te weten wat ze bereiken en hoe effectief ze werken, wordt de effectiviteit gemeten zodat gemeenten onderling beter hun resultaten met elkaar kunnen vergelijken,’ aldus vragensteller Melle Has, PvdA-steunfractielid.

Nu al contact met collega’s?

Concreet wil hij ook nog weten of de gemeente nu al de effectivteit van de schuldhulpverlening vergelijkt met de uitkomsten in andere gemeenten, los van de deelname aan Schouders Eronder. En hij herinnert het college eraan dat in het coalitieakkoord wordt gesproken over de aansluiting van Zaanstad bij een brede schuldenaanpak (vanuit het kabinet en de VNG) en dat preventie wordt gezien als een belangrijk middel om toenemende problemen en kosten voor de samenleving te voorkomen,

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen