Rem Koolhaas’ ontwerp voor Het Hem ‘replica’ van Kraanspoor, vindt publicist

Foto: Google Street View

Maakt architect Rem Koolhaas zich met zijn ontwerp voor Het Hem, het Tetrixgebouw op het Hembrugterrein dat een cultureel centrum moet worden schuldig aan plagiaat?

In een tweet schrijft de Amsterdamse schrijver en publicist Bas Kok dat het ontwerp wel erg veel gelijkenis vertoont met hetgeen Trude Hooykaas van OTM ontwierp bovenop het betonnen rudiment van het voormalige kraanspoor op de NDSM-werf aan de Ms. Oslofjordweg in Amsterdam Noord. Daarin kwamen kantoor- en bedrijfsruimtes.

Haar strakke glazen doos zweeft boven het robuuste basement – en dat lijkt ook het uitgangspunt van Koolhaas te zijn geweest. ‘Een replica’, noemt Kok diens ontwerp. Dar is er ook een woord voor. Overigens is er nog geen omgevingsvergunning afgegeven voor het ontwerp van Koolhaas, dat veel erfgoedliefhebbers vanwege de dimensies met afschuw vervult.

Het Rijksvastgoedbedrijf en ontwikkelaar Amerborgh sloten in het eerste kwartaal van 2017 een huurovereenkomst met koopoptie voor de voormalige kogelfabriek aan het Noordzeekanaal. Amerborgh ziet grote kansen om het gebouw te ontwikkelen en kocht het begin dit jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen