Overleg met provincie over veiliger voetgangersoversteek op de Amaliabrug

Foto: Provincie Noord-Holland

Het college wil met de Actiegroep N246.nl in West-Knollendam en de provincie nagaan of het fietspad aan de westkant van de nieuwe Prinses Amaliabrug veiliger kan worden ingericht voor voetgangers. Gedacht wordt aan extra bebording en belijning of een afwijkend materiaal- of kleurgebruik.

De provincie voert het komend halfjaar trajectonderhoud uit aan de N246 tussen Wormerveer en West-Knollendam en de actiegroep N246.nl ziet dat als een uitgelezen kans om twee wensen te realiseren: veiligere oversteekplaatsen voor voetgangers op de kruising N246 – Noorddijk en op de Prinses Amaliabrug, die de Prinses Beatrixbrug gaat vervangen. Een petitie om dat te bereiken werd door een kleine 100 mensen ondertekend.

N246 – Noorddijk

Wat de kruising N246 – Noorddijk betreft heeft wethouder Gerard Slegers de raad nu geschreven dat hij met een standpuntbepaling wil wachten op de provincie, die momenteel bekijkt hoe realistisch het voorstel van de actiegroep is. Die wil een snelheidsreductie bij de kruising door de invoering van een 50-kilometerzone van 300 meter aan weerszijden van de oversteekplaats, met waarschuwingslichten en borden.

Die voorgestelde maatregel is een aanvulling op de verkeerslichten en is geent op een soortgelijke oplossing op de kruising N246 – Kerkstraat in Wormerveer.

Prinses Amaliabrug

De Prinses Beatrixbrug heeft aan weerszijden fietspaden, die ook door voetgangers werden gebruikt. De nieuwe brug krijgt alleen een – breder – fietspad aan de westkant. De actiegroep vindt dit geen veilige oversteek voor voetgangers en opteert voor een apart voetpad aan de oostkant van de brug.

De provincie redeneert dat het nieuwe fietspad 3,80 meter in plaats van de eerdere 2,50 meter breed wordt en dat dit voldoende is om ook voetgangers veilig te laten oversteken. Een aparte voetpad aan de oostkant zou constructief ook niet meer mogelijk zijn, nu de vervanging eigenlijk al is begonnen: morgen gaat de noodbrug immers al open.

Overleg met de provincie

Slegers neemt daar echter niet zomaar genoegen mee en wil in gesprek met Haarlem over eventuele aanvullende maatregelen om fietsers op de brug te nadrukkelijker te attenderen op voetgangers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen