Matchfunding voor maatschappelijke initiatieven en vrijwilligers

Foto: Pixabay

Zaanstad wil vrijwilligers en sociale initiatiefnemers door de koppeling van subsidie met crowdfunding extra maatschappelijke waarde voor de gemeente laten creƫren. Dat blijkt uit een openbare aanbesteding voor matchfunding.

Matchfunding is vooral bekend als een manier voor non-profit organisaties of maatschappelijke en creatieve initiatieven om meer uit crowdfunding te halen dan het door het publiek bijeengebrachte geld: het is een combinatie van crowdfunding en een subsidie- of fondsaanvraag. Het idee is dat de massa eerst middels de portemonee de waarde van een plan beoordeelt, waarmee andere financiers een beter zicht hebben op de slagingskans.

Civic crowdfunding de toekomst

Volgens een artikel op de website i Bestuur online is civic crowdfunding de toekomst. In 2016 werd bijvoordeeld voor het platform Voor je Buurt met 156 campagnes ruim een miljoen euro opgehaald door donaties van 15.500 supporters. Niet alleen steeds meer buurthuizen, sociaal ondernemers, festivals en kinderboerderijen ontdekken crowdfunding, ook gemeenten en provincies doen nu volop mee. En Zaanstad lijkt zich bij die groep te willen voegen.

Kenmerkend voor crowdfunding is dat er een concreet project is, een doelbedrag en een afgebakende periode waarbinnen het geld moet worden opgehaald. Lukt dat niet, dan krijgen alle donateurs hun bijdrage teruggestort. Crowdfunding zorgt voor betrokkenheid, eigenaarschap, bekendheid en laat zien dat een project draagvlak heeft.

Niet wachten maar doen

Maatschappelijke initiatieven die via crowdfunding worden gerealiseerd raken vaak aan de verantwoordelijkheid en de ambities van een lokale overheid: een buurttuin of een speeltoestel in de openbare ruimte, een nieuw informeel zorgconcept dat eenzaamheid tegengaat of een uitkijktoren in een natuurgebied. Bij crowdfunding gaan initiatiefnemers gewoon van start en wachten niet op de overheid.

Voorwaarden

Meer investeren in crowdfunding levert een grotere financiƫle opbrengst en maatschappelijke impact voor initiatieven op. Daarvoor zijn echter wel een goed werkend en betrouwbaar crowdfundingplatform en goed getrainde coaches voor initiatiefnemers een voorwaarde. Er ook zelf subsidiegeld insteken is dan de volgende stap: matchfunding. Dat kan bijvoorbeeld door het via crowdfunding opgehaalde bedrag te verdubbelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen