Film over Zaanse verzetsheld Nederlandse inzending voor de Oscars

Een still uit de trailer van 'Bankier van het Verzet'.
Een still uit de trailer van 'Bankier van het Verzet'.
Foto: YouTube

Bankier van het Verzet is dit jaar de Nederlandse de inzending voor de Oscars. De film van regisseur Joram Lürsen is ingestuurd in de categorie beste buitenlandse film, maakte Eye vandaag bekend.

De film vertelt het verhaal van de Zaanse bankier en verzetsheld Walraven van Hall (1906-1945). Hij voerde een ingenieuze zwendel uit om het verzet te financieren en zijn naam staat op het monument in het Verzetsplantsoen in Zaandam, waar hij een huis aan de Westzijde bewoonde.

Giga bankfraude

Met de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis maakte Walraven – Wally voor intimi – van Hall tientallen miljoenen guldens buit, dat allemaal gebruikt werd voor het verzet. Hij werkte samen met zijn broer Gijs (1904-1977), in de film gespeeld door Jacob Derwig.

Met een kennis richtte oud-zeeman Wally van Hall in 1941 een steunfonds op voor weduwen van ondergedoken zeelui. Al gauw volgde een ‘landrottenfonds’ voor onderduikers, hun eigen gezinnen en de gezinnen bij wie ze verbleven. Dit Nationaal Steun Fonds (NSF) groeide uit tot dé bank van het verzet.

Tientallen miljoenen guldens

Door het succes van het NSF was er echter geld te weinig. Zijn broer Gijs, later burgemeester van Amsterdam, bedacht daarop de fraude. Via een ingewikkelde constructie werden schatkistpapieren verruild voor vervalsingen. De hoofdkassier van De Nederlandsche Bank, Cornelis Ritter, speelde daar een cruciale rol in. Na de oorlog bleek het NSF, aldus het Historisch Nieuwsblad, bijna 84 miljoen gulden te hebben uitgegeven. Nu zou dat omgerekend een paar honderd miljoen euro zijn.

Negen aanmeldingen

De film werd door een selectiecommissie gekozen uit negen aanmeldingen voor de Oscars. Eind dit jaar wordt duidelijk of de film kans maakt op een nominatie. In december wordt de shortlist bekend gemaakt. De uitreiking van de filmprijzen is op 24 februari volgend jaar.

Gouden Kalveren

Bankier van het Verzet trok bijna 400.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen. Afgelopen dinsdag sleepte de film een recordaantal Gouden Kalf-nominaties in de wacht: twaalf stuks.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen