Protest tegen onverdoofd slachten voor het Offerfeest in Zaandam

Foto: Pixabay

De actiegroep Rechts in Verzet (RIV) houdt morgen van 13:00 tot 15:00 uur een protestactie tegen het onverdoofd slachten van dieren bij het islamitische  slachthuis Yakhlaf aan de Gerrit Bolkade in Zaandam. De gemeente heeft het protest volgens RIV goedgekeurd.

RIV strijdt tegen ‘de islamisering van Nederland’ en was afgelopen juni nog in Assendelft actief met spandoeken en protestborden tegen de bouw van een moskee in Saendelft. Eerder al waren soortgelijke borden neergezet bij het stadhuis in Zaandam.

Sinds 1 januari mogen moslims en joden offerdieren nog steeds onverdoofd slachten, maar als het dier na 40 seconden nog bij kennis is moet het alsnog worden verdoofd. Voor een deel van de geloofsgemeenschap is dat aanleiding om eraan te twijfelen of de slacht wel op de correcte, rituele wijze wordt uitgevoerd. Een aantal moskeeën heeft gelovigen geadviseerd om het geld voor een offerdier naar het buitenland te sturen, zodat daar een dier in hun naam kan worden geslacht. Andere imams vinden dat een heel slecht plan, omdat ze voorzien dat het een voorbode is van de teloorgang van de traditie in Nederland.

Offerfeest

Morgen is het Offerfeest, de islamitische feestdag ter nagedachtenis aan het offer van de profeet Ibrahim of, in de christelijke versie, Abraham. Allah – of god – eiste van Ibrahim dat hij zijn dierbaarste bezit, zijn zevenjarige zoon, aan hem zou offeren. Ibrahim wilde gevolg aan dat bevel geven maar net voordat de daad kon volbrengen greep Allah in en stuurde een engel om de zoon te redden. In plaats van het kind verloor een ram daarop het leven.

Extra stress

Het Offerfeest wordt gevierd door een dier te slachten en dat op te eten en te verdelen onder de armen en familieleden. Volgens de traditie wordt er onverdoofd geslacht, wat door veel niet-moslims wordt gezien als een extra stressvolle dood. Ook al omdat het bij het toedienen van de halssteek, die in theorie direct fataal zou moeten zijn, vaak mis blijkt te gaan.

Het Offerfeest begint officieel op de voorafgaande avond bij zonsondergang, vanavond dus. Het driedaagse feest is ook het einde van de Hadj (de bedevaart naar Mekka).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen