De opvallende tijgerspin is weer te gast in de heemtuin in Zaandam

Foto: MaxPixel

We schreven al over de Amerikaanse ribkwal en de rode Amerikaanse rivierkreeft en de wolhandkrab, maar er is nog een invasieve diersoort die in Zaanstad floreert: de oorspronkelijk uit het zuiden van Europa afkomstige tijgerspin is weer gesignaleerd in de heemtuin in Zaandam.

De tijgerspin of wespspin werd in de jaren 80 voor het eerst in Nederland aangetroffen en breidt zijn leefgebied sindsdien gestaag in noordelijke richting uit. Doorgaans wordt het vrouwtje vrouwtje gezien, tot wel twee centimeter groot en goed herkenbaar aan het opvallende geel-(wit)-zwarte strepenpatroon.

Daar komt ook de Nederlandse naam vandaan, hoewel deze heldhaftige beschrijving suggereert dat spin gevaarlijk zou zijn. Voor de mens is de soort dat echter niet. Het mannetje van de tijgerspin is een stuk minder opvallend. Ze zijn veel kleiner, maximaal vijf millimeter en dofbruin van kleur.

Grasland en hei

De Argiope bruennichi houdt van grasland dat zelden gemaaid wordt en van heidevelden. Het web zit zelden meer dan een meter boven de grond omdat de spin het voornamelijk gemunt heeft op sprinkhanen, maar ook grotere prooien als hommels worden niet versmaad. Het web is qua vorm en grootte vergelijkbaar met dat van de gewone kruisspin.

Tegen het einde van de zomer spint het vrouwtje verschillende grote, papierachtige bruine eicocons. Die hebben vaak de vorm van een kruik en bevatten soms tot wel 400 eitjes.

 

Reacties