Raad van State: vergiet op het hoofd mag niet op foto’s voor identiteitsbewijs

Foto: Pixabay

Een vergiet op het hoofd is niet toegestaan op foto’s voor een identiteitsbewijs, zo heeft de Raad van State vandaag bepaald. De zaak was aangespannen door een pastafari uit Eindhoven, een aanhangster van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

In de regels voor pasfoto’s staat dat het hoofd niet bedekt mag zijn, maar dat er een uitzondering wordt gemaakt voor religieuze kleding zoals een hoofddoek of een tulband. Een vergiet is een van de regels van het pastafarisme, maar volgens de RvS is dat geen godsdienst of levensovertuiging en kan de uitzondering in dit geval niet gelden.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster werd begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze de vergiet.

Jarenlange procedures

Of een vergiet nu wel of niet mag op een pasfoto is al jarenlang inzet van juridische procedures. In september 2016 schreef R. van Ervan als reactie op een bericht over de uitspraak van de rechtbank Groningen in deze zaak: ‘Ik heb in Zaanstad een rijbewijs met vergiet gekregen, maar inmiddels heeft men mij gesommeerd binnen zeven dagen een nieuw rijbewijs aan te vragen, omdat het daarna ongeldig verklaard wordt. De gemeente heeft ook aangegeven het beroep niet af te willen wachten, terwijl er toch genoeg valt af te dingen op het liggende vonnis. Maar eens kijken wat ik nog kan bedenken.’

Leiden en Den Haag hebben aan aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster wel paspoorten verstrekt met een pasfoto inclusief vergiet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen