Zaanse PVV komt met vragen over Turkse weekendscholen

Foto: PxHere

De PVV-fractie heeft het college vragen gesteld naar aanleiding van de berichten over weekendscholen voor kinderen met een Turkse achtergond. Eerder wilde de PVV al weten of er in Zaanstad plannen zijn voor dergelijke weekendscholen voor kinderen van Syrische vluchtelingen.

Gisteren werd door leden van de Tweede Kamer al verontrust gereageerd op het bericht dat de Turkse overheid bezig is om weekendscholen op te zetten in Nederland, waar leerlingen les krijgen in onder meer de Turkse taal, geschiedenis en godsdienst. Kamerleden van de VVD, D66, het CDA, de SP en de PVV uitten hun zorgen en de SP heeft Kamervragen aangekondigd over ‘de lange arm van Turkije’.

Financiering

Bij de scholen zou het gaan om cursussen van mininaal 32 en maximaal 40 weken met vijf uur les per week. Klassen worden ingedeeld in drie leeftijdscategorieën: van zes tot negen jaar, tien tot dertien en veertien tot zeventien jaar. Het project wordt financiel gesteund door de Turkse overheid en via giften, maar ook aan ouders wordt een bijdrage gevraagd. Organisaties die er in Nederland mee aan de slag willen zullen zelf locaties moeten zoeken.

Minister vooralsnog niet verontrust

Minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken en als zodanig verantwoordelijk voor integratie) zei in een reactie dat het op zich geen probleem is als landen het behoud van de eigen taal en cultuur stimuleren. ‘Wat we niet willen is onderwijs dat als doel heeft om de integratie in Nederland te belemmeren of om antidemocratische opvattingen te stimuleren. Als er signalen zijn dat dit gebeurt, zal de overheid optreden.’

Turkse organisaties in Nederland en vijftien andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk en Finland worden opgeroepen weekendscholen op te zetten. Er zijn in 115 landen weekendscholen voor kinderen met Nederlandse wortels.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen