Vragen PVV naar aanleiding van berichten over Syrische weekendscholen

Foto: PxHere

De PVV heeft het college vragen gesteld naar aanleiding van nieuwsberichten dat Syrische vluchtelingen in Nederland zelf informele weekendscholen oprichten waar hun kinderen worden onderwezen in de Arabische taal en soms ook godsdienstles krijgen.

De PVV-fractie wil van het college weten of er ook in Zaanstad dergelijke ‘illegale Arabische en islamscholen’ zijn en zo ja, hoeveel. De vragenstellers Jaap Docter en Peter van Haasen vragen zich bovendien af hoe deze scholen gefinancierd worden. Ze zijn er hoe dan ook op tegen dat dergelijke voorzieningen in Zaanstad van de grond komen.

Vrijwilligers

De PVV stuurt in de vragen een link mee naar een artikel in de Volkskrant, waarin te lezen is dat de scholen gerund worden door vrijwilligers. De ouders van de kinderen die ze bezoeken zijn ‘bevreesd dat hun kinderen de band met hun Arabische wortels kwijtraken in de Nederlandse samenleving,’ aldus het artikel.

Syrische ouders melden hun kinderen aan voor Arabische les omdat zij willen dat er goed contact kan worden onderhouden met familie in het thuisland of elders in Europa. Maar zij houden er ook rekening mee dat zij over een paar jaar misschien terug moeten of willen naar Syrië.’

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer heeft de PVV ook vragen gesteld over de Syrische weekendscholen en deze lijken de inspiratiebron te zijn geweest voor de Zaanse fractie.

https://twitter.com/GraafdeMachiel/status/1024196007146479616

Ook de VVD heeft overigens Kamervragen over dit onderwerp gesteld.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen