Financieel steuntje in de rug bij tegengaan van overgewicht bij kinderen

Foto: Pixabay

Zaanstad is een van de gemeenten die profiteren van een subsidie van 500.000 euro die ze moet helpen om de komende vier jaar een extra impuls te geven aan het tegengaan van overgewicht en obesitas bij kinderen.

Het geld komt van ZonMw en moet gedeeld worden met Wormerland, Oostzaan, Edam-Volendam en Landsmeer. Zaanstreek-Waterland staat in de top vijf van de zwaarste regio’s in Nederland. Het percentage tienjarige kinderen met overgewicht ligt hier met zeventien hoger dan het landelijke gemiddelde (veertien).

Verschillen nemen toe

De gezondheidsverschillen nemen daarnaast verder toe. Zo trekken door een tekort aan betaalbare woningen minder welvarende Amsterdamse gezinnen naar Zaanstreek-Waterland. Zij zijn vaker minder goed in staat om gezondheidsinformatie te vinden en te gebruiken. De subsidie moet helpen die situatie te verbeteren, zodat gezinnen gezonder gaan leven en de kwaliteit van leven van de kinderen erop vooruit gaat.

JOGG-Zaanstad

De GGD werkt nu al met Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG-) Zaanstad aan een gezonde leefomgeving voor een gezonde jeugd, onder meer door ondersteuning van kinderen met overgewicht en obesitas en hun ouders. De andere gemeenten en de GGD willen deze vernieuwende integrale aanpak uitbreiden.

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis om daarmee de zorg en de gezondheid te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen